Meziříčská hvězdárna: Budeme streamovat!
Meziříčská hvězdárna: Budeme streamovat!
Petr Zelený s modelem kosmické lodi Apollo foto: Josef Beneš

Val. Meziříčí - Jak se vypořádat s nepříznivou koronavirovou situací a zároveň zůstat v kontaktu se zájemci o astronomii? Pracovníci valašskomeziříčské hvězdárny našli řešení!
   Přednášku s názvem „13 věcí, které zachránily Apollo 13“, již hvězdárna uspořádá ve středu 14. října v 18.00 h, mohou zhlédnout astronomičtí fandové živě na internetu. Stačí, když se v určenou dobu připojí k facebookové stránce Hvězdárna Valašské Meziříčí.
   „Přednášku budeme streamovat prostřednictvím mobilního telefonu,“ informuje odborný pracovník hvězdárny Tomáš Pečiva. „Půjde o historickou premiéru, a proto jsme se nechali inspirovat jinými záznamy na internetu. Také jsme tam našli model nástavce, s jehož pomocí mobilní telefon připevníme ke stativu a který jsme vytiskli na naší 3D tiskárně,“ prozrazuje Pečiva.
   Aby doladili potřebné detaily, provedli astronomové zkušební vysílání, k němuž přizvali téměř 30 svých přátel. „Někteří nás neviděli. Musíme tedy nalézt způsob, jak si nás bude moci naladit úplně každý,“ dodává pracovník hvězdárny.
   Zvláštní okolnosti vnímá i autor připravované přednášky. „Lepší je být s posluchači v přímém kontaktu. Člověk může sledovat jejich reakce, debatovat s nimi a odpovídat na jejich otázky. Tohle u internetového přenosu chybí,“ srovnává odborný pracovník hvězdárny Petr Zelený.
   Obdobný názor sdílí také ředitel hvězdárny. „Streamováním této a v případě trvání mimořádných opatření a zájmu i dalších přednášek reagujeme na nastalou situaci. Osobní setkání se však nahradit nedají. Proto věříme, že s příznivci astronomie se brzy setkáme v naší hvězdárně,“ říká Libor Lenža.
Mgr. Josef Beneš