Templářské slavnosti trhly rekord návštěvnosti
Templářské slavnosti trhly rekord návštěvnosti
foto: MRV

Vsetín - Nejvyšší návštěvu ve své historii zaznamenaly tradiční Templářské slavnosti, které proběhly v sobotu 17. srpna na vsetínském zámku a hvězdárně. Oblíbenou akci Muzea regionu Valašsko si nenechalo ujít bezmála 1600 lidí z širokého okolí.
   Templářské slavnosti letos čelily nebývale silné konkurenci velkých kulturních a sportovních akcí napříč regionem, z boje o přízeň diváka ale vyšly na výbornou. Nejenže jim neubylo návštěvníků, ale dokonce jich přišlo nejvíce za devět let, co se akce koná.
   Centrem dění bylo prostranství před zámkem. Na pódiu a před ním se střídaly šermířské skupiny (Valmont, Velénští zbrojnoši, Marcus M) s dobovou hudbou (Devětsil) a středověkým tancem (Porta Temporis). Tečku na hlavní scéně pak udělala večerní ohňová show (Černí salamandři). Nabitý byl i doprovodný program. Zájemci mohli vyzkoušet rytířskou výzbroj, ochutnat dobroty středověké kuchyně nebo si zajít za ranhojičem či kartářkou. Lákala také „škola“ rytířských dovedností, kejklířský workshop či jízda na koni. Skvělou atmosféru akce doplňovala ještě vůně nejrůznějších dobrot, v čele s gulášem od šéfkuchaře Karla Jurčíka.
   V zámku zůstaly otevřeny aktuální výstavy (Valašská strašidla, Na skok do pravěku!, Konopí) a vyhlídková věž. Děti si mohly zajít do templářské tvořivé dílny nebo na čtení pohádek a hraní her s Masarykovou veřejnou knihovnou. Hlavně pro dospělé pak byla určena přednáška o historii a současnosti řádu Templářů, kterou vedl provinční maršál Emerich Ian Warneke.
   Hodně živo bylo i v areálu vsetínské hvězdárny, kde na příchozí čekala krom pozorování Slunce a zajímavého povídání hvězdářů i lukostřelba, rytířské trenažéry nebo ražení mincí. Úspěch sklidilo také vystoupení šermířského spolku Šumperk a ukázka dravců ze Záchranné stanice Hošťálková.
   Z ohlasů mnohých návštěvníků lze usuzovat, že se 9. ročník Templářských slavností líbil. A spokojeni mohli být i samotní organizátoři. „Vyšlo nám skvělé počasí, účast byla rekordní a atmosféra výborná. Děkujeme všem návštěvníkům i účinkujícím a těšíme se na shledanou u dalšího ročníku, který bude jubilejní desátý,“ zhodnotil hlavní organizátor Pavel Mašláň.
Jiří Koňařík, tiskový mluvčí Muzeum regionu Valašsko, p. o.