Templářské slavnosti jsou tady. Užijte si zábavu s příchutí středověku
Templářské slavnosti jsou tady. Užijte si zábavu s příchutí středověku
foto: Muzeum regionu Valašsko

Vsetín – Známé skupiny historického šermu v čele s místní legendou Valmont, dobová hudba Gnomus, kejklíř Kuba a řada dalších stálých i nových účinkujících vás pobaví během 12. ročníku tradičních Templářských slavností, které proběhnou v sobotu 13. srpna od 14 do 21 hodin na zámku a hvězdárně Vsetín.

Největší akce kulturního kalendáře Muzea regionu Valašsko vzdává hold řádu templářských rytířů, který měl ve 13. století velký vliv na rozvoj regionu, a z jehož dob pochází i první písemná zmínka o existenci Vsetína.

Prostranství kolem zdejšího zámku a nedaleké hvězdárny se jako každý rok promění v malé středověké ležení s nabitým programem plným vystoupení, atrakcí a další zábavy pro dospělé i děti.

Na hlavní scéně v zámeckém parku vystoupí dobová hudba Gnomus, skupiny historického šermu Marcus M, Valmont a Velenští zbrojnoši nebo oblíbený kejklíř Kuba. Zájemci se budou moci svézt na koni, ochutnat dobovou kuchyni nebo si zajít za ranhojičem či kartářkou. Chybět nebudou ani Burgmistři se svou školou rytířských dovedností. „Děti si vyzkouší i šerm, hru LARP, dřevěnou střelnici na hrad, kuličkodráhu a řadu dalších atrakcí. Součástí akce bude i dobový jarmark s bohatým občerstvením včetně několika druhů guláše, který letos uvaří špičkový kuchař Tomáš Kapoun,“ doplnil kurátor akce Pavel Mašláň.

Uvnitř zámku bude během slavností zpřístupněna vyhlídka ve věži a všechny tři výstavy. Stále expozice zůstanou naopak uzavřeny. V 15 a 17 hodin proběhne komentovaná prohlídka úspěšné výstavy o legendární vsetínské sklárně B. A. G. – Bohemia Art Glass. Od 14 do 17 hodin je připraveno i výtvarné tvoření s Masarykovou veřejnou knihovnou Vsetín.

Scéna na hvězdárně bývá tradičně klidnější zónou slavností. Od 14 do 20 hodin si budete moci vyzkoušet lukostřelbu, razení mincí či rytířské trenažéry. Připravena bude i tradiční ukázka dravců ze Záchranné stanice Hošťálková a od 14 do 18.30 hodin bude probíhat i pozorování Slunce.

Podtrženo, sečteno, na Templářských slavnostech se rozhodně nudit nebudete. Akce je po organizační stránce připravena, meteorologové jí zatím věští příjemné letní počasí, a tak už jen zbývá, aby si cestu do vsetínského muzea našlo co nejvíce lidí. „Templářské slavnosti se za dobu své existence přiřadily k tradičním akcím našeho regionu a pravidelně lákají návštěvníky z širokého okolí. Já bych tímto chtěla všechny co nejsrdečněji pozvat. Vezměte rodinu, kamarády či známé a vyrazte si užít zábavu s příchutí středověku,“ pozvala Zuzana Fišerová, radní pro školství a kulturu Zlínského kraje, který je zřizovatelem Muzea regionu Valašsko. Další podrobnosti najdete na stránkách www.muzeumvalassko.cz a Facebooku či Instagramu @muzeumregionuvalassko.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.