Táborníci naučili roboty zatáčet, mluvit a mračit se
Táborníci naučili roboty zatáčet, mluvit a mračit se
foto: archiv Hvězdárny Valašské Meziříčí

Val. Meziříčí - Vytrvalý déšť je na celý den uvěznil uvnitř valašskomeziříčské hvězdárny. Nikomu to ale nevadilo.
   Na zemi chrčí několik robotů obklopených hloučky nadšených dětí, které jim „vdechly život“. Pomocí notebooku a pod vedením odborného pracovníka hvězdárny Tomáše Pečivy je naprogramovaly tak, že dokáží jezdit dopředu i couvat, uhýbat překážkám, blikat různobarevnými světly, mračit se, když na ně někdo houkne, a robotí řečí označovat barvy.
   „Je to sranda, programovat roboty mě baví. Hlavně kombinovat různé funkce, při kterých se nastavuje nejvíce tlačítek,“ vypráví devítiletý Mikoláš Andrš z Valašského Meziříčí, jenž si tuto činnost vyzkoušel poprvé a podle vlastních slov by si ji rád zopakoval.
   Programování robotů zaujalo a zároveň trochu potrápilo také o rok mladší Michalu Čechovou. „Docela těžké bylo přepínání,“ svěřuje se dívka, kterou každý den vozí na tábor maminka až ze Křtomile na Přerovsku. „Chtěla jsem zkusit, jaké to tady bude. A je to dobré,“ usmívá se.
   Úterní program však pro 18 účastníků příměstského tábora začal týmovou soutěží v logické hře Ubongo. „Odpoledne věnujeme kosmonautice. U velkého modelu rakety Saturn si budeme povídat o programu Apollo, o tom, jak se raketa dostane do vesmíru a za jakých podmínek tam kosmonauté mohou přežít,“ plánuje táborový vedoucí Radek Kraus.
   Neméně pestrý bude i program pro následující dny. „Chystáme odpoledne fyzikálních pokusů, které budou provádět samy děti, farmářský pětiboj, v němž převedou své praktické znalosti do fyzikální teorie pomocí páky, kola a kladky, lehkou bojovou hru s trochou pohybu i výlet po Valašském Meziříčí,“ prozrazuje Kraus.
   Nynější turnus potrvá do pátku a je plně obsazen. Další proběhne od 24. do 28 srpna a hvězdárna může zájemcům nabídnout poslední volná místa. Přihlásit se lze na telefonu 571 611 928 a na e-mailových adresách info@astrovm.cz nebo rkraus@astrovm.cz.
Mgr. Josef Beneš