Sto děl Salvadora Dalího. Na střeše zlínského Obchodního domu začala jedinečná výstava
Sto děl Salvadora Dalího. Na střeše zlínského Obchodního domu začala jedinečná výstava
foto: Obchodní dům Zlín

Zlínský kraj – Zlínský Obchodní dům hostí další unikátní výstavní akci. Po úspěšných výstavách Jana Saudka a Zdeňka Buriana se tentokrát návštěvníci mohou seznámit s tvorbou jedné z největších osobností výtvarného umění 20. století, legendárního surrealisty Salvadora Dalího. Výstava byla zahájena v pátek 3. června a probíhá až do 8. září v originálních prostorách Galerie Desítka v 10. podlaží, na střeše Obchodního domu Zlín.

„Jde o největší mimopražskou výstavu díla Salvadora Dalího v letošním roce. Představuje více jak stovku jeho děl. Věříme, že tato mimořádná událost přiláká nejen lidi z regionu, ale ve spojení s prohlídkou Zlína se může se stát i skvělým tipem na prázdninový výlet i pro návštěvníky ze vzdálenějších míst naší republiky,“ láká Pavel Chmelík z Galerie Artrium.

Salvador Dalí je představitelem vrcholného surrealismu. Jeho díla vynikají jedinečnou poetikou a mnohá se stala ikonami: i ve Zlíně lidé uvidí například litografie s legendárním tématem tekutých hodin. „Nebudou chybět ale ani další díla představující průřez celou Dalího tvorbou – od grafik přes sochy až po užité umění, protože Dalí byl nejen malíř, grafik a sochař, ale věnoval se také keramice nebo designu. Z užitého umění se slavnými staly například jeho flakony parfémů. K vidění je i soubor pěti desítek ilustrací k Dantově Božské komedie nebo slavné grafiky, na nichž Dalí zachytil svou životní lásku Galu,“ doplňuje Pavel Chmelík.

Expozici doplňují originální portrétní fotografie Salvadora Dalího, které pořídil v roce 1969 v Paříži český fotograf Václav Chochola. Kdo by neznal slavnou fotku Dalího s vejcem nebo Dalího sedícího s hůlkou na divanu? Portréty tehdy 70letého výtvarníka se staly jeho celosvětově nejznámějšími, i sám Dalí z nich byl nadšen a podle svých slov si jich cenil nejvýše. Některé z Chocholových portrétů je možné na výstavě zakoupit.

Na prodej budou také některá další Dalího díla – originální grafiky a sochy.

Expozici doplňuje promítání dokumentárního filmu o Salvadoru Dalím a prodej publikací o jeho díle, výstavního katalogu a také zajímavých suvenýrů, mj. i puzzle, pohlednic, triček s originálním sítotiskem nebo porcelánu.

Mimořádné večerní prohlídky

Stejně jako při loňské výstavě Zdeňka Buriana, i tentokrát se budou konat příležitostné večerní komentované prohlídky od 21 do 22 hodin s úvodním slovem a promítáním filmu Andaluský pes. Nejbližší termíny: čtvrtek 9. 6., čtvrtek 23. 6. (změna vyhrazena – info na webu). Nutná rezervace: nevralova@artriumzlin.cz.

Komentované prohlídky pro školy či tábory

Pro dětské kolektivy jsou připraveny komentované prohlídky přizpůsobené mladším návštěvníkům s možností doplnit je zábavným testem. Pedagogický doprovod má vstup zdarma. Rezervace termínů: nevralova@artriumzlin.cz.

Po výstavě káva s výhledem na Zlín a španělské delikatesy

Po dobu výstavy je v Galerii Desítka mimořádně otevřena kavárna, v níž mohou zájemci zakončit prohlídku posezením u šálku kávy s jedinečným výhledem na Zlín.

K příležitosti výstavy připravila Bistrotéka Valachy, sídlící ve 2. podlaží Obchodního domu, speciální Španělské menu s delikatesami z rodné země Salvadora Dalího – například Andaluské gazpacho nebo Kalamáry po baskicku. Hosté si ji mohou vychutnat ve všední dny od 14:30 a o víkendech od 11:30 až do 8. září.

Více informací: www.obchodnidum.cz

Martina Žáčková