Štáb Ty Brďo! natáčel ve hvězdárně
Štáb Ty Brďo! natáčel ve hvězdárně
foto: archiv Hvězdárny Valašské Meziříčí

Val. Meziříčí – Televizní štáb ve valašskomeziříčské hvězdárně natáčel další pokračování dětské pohádkové soutěže Ty Brďo!
   Šílený vědec Megawatt si předsevzal, že zasvětí zvídavého kluka jménem Brďo – a s ním malé i velké diváky – do tajů Sluneční soustavy. Oba jsou však kreslení, a proto astronomické dobrodružství v areálu hvězdárny ve skutečnosti prožíval mim, který sehrál grotesku zaměřenou na pozorování Slunce.
   „Astronomie mě fascinuje, i když se v ní příliš nevyznám. O zdejší hvězdárně jsem už slyšel, protože je docela vyhlášená. Těšil jsem se, až si ji prohlédnu,“ svěřil se mim Jiří Krupica. Děj se odehrával na zahradě i v hlavní kopuli, kde si mim vyzkoušel její ruční otevírání a výměnu okulárů. „Největším zážitkem byla možnost pohrát si se všemi ?hejblátky? v kopuli, přestože jsem měl strach, abych něco nerozbil,“ přiznává s úsměvem mim.
   Zhruba minutová groteska bude součástí více než dvacetiminutového pořadu. „Nabídne jeden z úhlů pohledu na dané téma. S nadsázkou chceme malým divákům vysvětlit, že by se na Slunce neměli dívat bez ochranných pomůcek a že nejlepší a nejbezpečnější je pohled přes hvězdářský dalekohled,“ vysvětluje výkonný producent Robert Černý.
   „Sluneční“ díl pohádkové soutěže budou moci diváci dětského programu České televize zhlédnout v úterý 22. června.
Mgr. Josef Beneš, pracovník pro vztah s veřejností