Slovenský folklor ve Valašském muzeu v přírodě již po dvacáté!
Slovenský folklor ve Valašském muzeu v přírodě již po dvacáté!
foto: Jan Kolář.

Rožnov - Jánošíkov dukát z.s., Obec Slovákov v Českej republike, Folklorní spolek Púčik z Brna, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Svetové združenie Slovákov v zahraničí a město Rožnov pod Radhoštěm pořádají v Dřevěném městečku Valašského muzea v přírodě 3. – 5. srpna 2018 jubilejní XX. Mezinárodní festival slovenského folkloru v České republice JÁNOŠÍKOV DUKÁT 2018 – jediný menšinový festival u nás, věnovaný slovenské lidové kultuře.
„V Dřevěném městečku vystoupí dvacet šest folklorních souborů a skupin jak z České republiky, které se věnují slovenským lidovým písním, tancům a zvykům, tak špičkové soubory a sólisti ze Slovenska. Chybět nebudou slovenské krajanské folklorní soubory a lidové hudby z Maďarska, Polska a Srbska. Soubory jiných národnostních menšin žijících v ČR budou letos zastupovat Rusíni a Bulhaři,“ pozval Jindřich Ondruš, ředitel muzea.
Z festivalového programu
   Ve výstavních prostorách Sušáku bude probíhat výstava „Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.“ Vernisáž výstavy se uskuteční ve výstavním sále Sušáku v pátek 3. 8. od 19.00, výstava potrvá do 2. 9. 2018.
   Celý festival v pátek večer zahájí hudební skupina Banda a taneční skupina Partia společným autorským programen „HUDBA TANEC HORČICA.“ Sobotní večerní pořad nazvaný „OKA MIH“ je celovečerním programem folklorního souboru Hornád z Košic. V sobotu návštěvníky čeká program dětských folklorních souborů „Zahrajme sa…“, tradiční program „Od Tatier k Šumave“, v němž se představí soubory z České republiky, které uchovávají a prezentují lidové tance, písně a melodie svých předků – Slováků, a program krajanských slovenských souborů a zástupců minorit „Aký kraj, taký mrav.“ V rámci oslav 100. výročí republiky uvedeme programy „Společné okamžiky – spoločné okamihy“, jejichž součástí je i zajímavá výstava, která představuje a přibližuje prvky a aktivity zapsané do Reprezentativního seznamu nehmotného kulturního dědictví Slovenska.
   V programové nabídce je i letos škola pro muzikanty „Muzikantské cifry“ - tentokrát věnovaná horehronské muzice. Pro malé návštěvníky chystáme „Detský dvor“, kde se děti mohou něčemu přiučit v dětských dílničkách, zajezdit si na dřevěných koloběžkách nebo chodit na chůdách. Současně zde pro ně bude připravena i malá školička tance.
V programu festivalu návštěvníci tradičně najdou také řadu zábavných a soutěžních pořadů: ať už je to 18. mezinárodní „Mistrovství Valašského království ve stloukání másla“, spojené se soutěží jmenovců slavného zbojníka – Jánošíků z Čech, Moravy, Slovenska i ze světa, ale také dvacetileté vzpomínání na vývoj festivalu Jánošíkov dukát, dále „Malá škola hry na pastýřské hudební nástroje“ – na fujaru a píšťalky bude vyučovat známý výrobce, muzikant a pedagog Drahoš Daloš z Lehoty pri Nitre, anebo „Malá škola rusínských tanců“ pod vedením členů folklorního souboru Hornád.
V neděli určitě zaujme program pro muzikantské labužníky nazvaný „Naladenô?“ a všichni účinkující, hosté i diváci se s jubilejním XX. ročníkem MFSF Jánošíkov dukát rozloučí na galakoncertu „Společné okamžiky – spoločné okamihy.“
   I na jarmarku lidových řemesel, který je neoddělitelnou součástí festivalu, mohou zájemci nejen pozorovat mistry lidového řemesla přímo při práci, ale třeba si i některou z činností sami vyzkoušet.
Letošní jubilejní MFSF Jánošíkov dukát věnuje jako poděkování městu Rožnov pod Radhoštěm dárek v podobě programu DUKÁT MESTU v sobotu dopoledne na Masarykově náměstí.
„Jánošíkov dukát patří dnes mezi významné festivaly nejenom v rámci Zlínského kraje, ale i celé republiky. Přijměte už podvacáté pozvání do nádherného prostředí Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na jedinečný svátek slovenského folkloru,“ zve ředitel festivalu Vlastimil Fabišik.
   Záštitu nad letošním festivalem převzali předseda vlády České republiky Andrej Babiš, predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Ján Varšo a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.
Festival se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Zlínského kraje, Jihomoravského kraje, Města Rožnov pod Radhoštěm, Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, Fondu na podporu umenia SR, Nadace Agrofert, společnosti Váhala, s. r. o., společnosti OPROX a Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Významnými partnery jsou Svetové združenie Slovákov v zahraničí, Ochranný svaz autorský, Slovenský institut v Praze, Vinařství Nešpor a Rajský, Garmet Rožnov pod Radhoštěm, Valašské království, Mlékárna Valašské Meziříčí, TG tisk Lanškroun, Slovak World Network a Folklórna únia na Slovensku. Mediálními partnery jsou Český rozhlas, Česká televize, Rozhlas a televízia Slovenska, Radio Proglas, TV NOE, Studio VEMORI Ostrava, KORENE – 1. slovenský časopis v ČR, Rádio JankoHraško.sk a Rádio Slovakia International.
Valašské muzeum v přírodě