Sklo propojuje tři výstavy v meziříčských galeriích
Sklo propojuje tři výstavy v meziříčských galeriích
foto: Kulturní zařízení města Valašské Meziříčí

Val. Meziříčí - Poslední zimní měsíce patří v meziříčských galeriích sídlících v areálu zámku Žerotínů výstavám prezentujícím design skla. V polovině ledna zahájilo Muzejní a galerijní centru výstavu Sebastiana Kitzbergera. V polovině února pak otevřou výstavy Ondřeje Strnadla a Petra Stanického Galerie Kaple a Galerie Sýpka.
   Pomyslným návratem do Valašského Meziříčí a zároveň zastávkou mezi USA a Itálií je autorská výstava mladého umělce Sebastiana Kitzbergera. Výstavu v přízemí Muzejního a galerijního centra nazval Skin. Poté co absolvoval uměleckoprůmyslovou školu sklářskou ve Valašském Meziříčí studoval na pražské UMPRUM, pod vedením Ronyho Plesla v Ateliéru skla. Rukopis Sebastiana Kitzbergera je specifický. Do jeho práce se promítají klasické dekorační techniky doplněné moderním tvaroslovím a barevností. Dekorativní broušení je dokonale řemeslně zvládnuté. Preciznost a neobvyklost Sebastianovy práce mu získala několik významným ocenění. Jeho výstava bude k vidění do 3. března 2019.
   Další dvě sklářské výstavy se otevřou na společné vernisáži ve středu 13. února v Galerii Kaple. V prostorách Galerie Kaple se představí Ondřej Strnadel, rodák z Valašského Meziříčí. Ondřej Strnadel si se sklem rozumí a ono rozumí jemu. Své objekty, především vycházející z geometrických tvarů kruhu nebo oválu, oživuje rafinovanými deformacemi. Sklo v pevném stavu si díky nim stále uchovává magický půvab své žhavé tekuté duše. Pozorovatel má pocit, že když se otočí, objekt může změ-nit svou podobu. Tento klid neklidu, jenž je syntézou autorova rukodělného umu a umělecké představivosti, dodává Strnadelovým dílům na osobitosti a zajímavosti.
   Do Galerie Sýpka se navrátí Petr Stanický společně se studenty Ateliéru Design skla UTB ve Zlíně. Ateliér Desgn skla pod jeho vedením je nejmladším sklářským ateliérem v České republice a na Slovensku. Neklade důraz na české sklářské řemeslné postupy, ale naopak se snaží etablovat svébytný neokonceptuální názor, který je stěžejním bodem celé práce. Výstavy v obou galeriích budou k vidění do 5. dubna 2019.
   Více informací na www.magc.cz a www.kzvalmez.cz.
Ondřej Smolka, PR Manager KZ VM p.o.