S muzeem za hvězdami i na Bílou horu
S muzeem za hvězdami i na Bílou horu
foto: Muzeum regionu Valašsko, p. o.

Valašsko - Další tři nové virtuální výstavy najdete v on-line galerii na webových stránkách Muzea regionu Valašsko. Dvě z nich přinášejí zajímavosti z historie i současnosti vsetínské hvězdárny, třetí se věnuje 400. výročí bitvy na Bílé hoře a jejím důsledkům pro Valašsko.
Bílá hora a její důsledky
   Dne 8. listopadu uplynulo 400 let od bitvy na Bílé hoře, která znamenala definitivní porážku českého stavovského povstání i změnu politiky v našich zemích. Událost se časem stala symbolem poroby národa a nástupu doby „temna“. Historik Muzea regionu Valašsko Pavel Mašláň ale nabízí i trochu jiný pohled. Prohlédněte si jeho virtuální výstavu, ve které se dozvíte zajímavosti o důvodech bitvy, jejím průběh i důsledcích, jež měla pro náš region.
70 let vsetínské hvězdárny
   Hvězdárna Vsetín si v letošním roce připomíná 70. výročí svého slavnostního otevření. Muzeum regionu Valašsko, pod jehož správu objekt od roku 2005 spadá, k tomuto významnému jubileu připravilo výstavu pod širým nebem, instalovanou přímo v areálu hvězdárny. Na třech zastaveních s celkem 12 panely je k vidění spousta historických fotografií ze stavby hvězdárny a prvních let její činnosti. Teď si je můžete prohlédnout i prostřednictvím virtuální prohlídky, která je rozšířena o další snímky ze současnosti.
Příběh dalekohledu
  Víte, že zvětšovací skla a čočky pro snadnější čtení sice lidé znali již ve 13. století, ale vynález dalekohledu přišel až o zhruba 400 let později? Pokud Vás zajímá příběh úžasného přístroje, který nám dnes dokáže poskytnout fascinující pohled do blízkého i vzdáleného vesmíru, prohlédněte si virtuální výstavu, kterou připravili odborní pracovníci Hvězdárny Vsetín. Dozvíte se zajímavosti z historie dalekohledu, včetně důležitých milníků jeho vývoje. Představíme Vám také přístroje, kterými můžete pozorovat krásy denní i noční oblohy na vsetínské hvězdárně.
Další výstavy
   Sekci Virtuální výstavy naleznete na hlavní stránce www.muzeumvalassko.cz. Prohlédnout si zde můžete i další tituly: Poslyšte písně přehrozné i milostné…, Pravěk I. – keramika, Sbírky Ferdinanda Hradila, Hospodo, nalévej!, Zapomenuté ulice města Valašské Meziříčí, Muzejní sbírka gobelínů, Myslivost – minulost a současnost, Erotika na velikonočních vejcích z Valašska, Odbojové partyzánské hnutí na Valašsku, Procházka zámeckým parkem v Lešné, Meziříčské a krásenské lazarety za Velké války, TOP 10 mezi židlemi z ohýbaného dřeva, Technologie v pravěku, Vsetínské povstání, Herbář Františka Gogely, Kočárky ze sbírky Muzea regionu Valašsko, Jak se slavil 1. máj ve Valašském Meziříčí, Život ve stromových dutinách, Zaniklé továrny, bezejmenní pracovníci, slovutní podnikatelé, Krajináři Valašska, Valašskomeziříčští perníkáři.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.