S letním slunovratem začíná 41. ročník Valašského špalíčku
S letním slunovratem začíná 41. ročník Valašského špalíčku

Dámy a pánové, přeji vám všem slunečné dny pozdního jara.

A možná je na místě připomenout, že o letním slunovratu 21. června začíná 41. Valašský špalíček - Folk blues beat festival 2023.

Když jsem na podzim roku 1982 začal vymýšlet festival, který by v podmínkách Valmezu za tehdejší situace mohl fungovat a ten pak, s pomocí Milana Kuchynky, jenž byl v té době srdcem i duší zdejšího M-klubu, skutečně 9. července následujícího roku poprvé proběhl, v nejdivočejším snu by mě nenapadlo, že mě tenhle blázinec bude provázet, či pronásledovat, dalších 40 let.

Nicméně, nečekejte zde první díl mých pamětí, jen informace pro ty z vás, které 41. Valašský špalíček zajímá.

Program letošního ročníku začíná, jak výše píši, ve středu 21. června v 17.00 v Kině Valmez projekcí dokumentu Tenkrát v Praze (70 min.) „o jiné kultuře v jiné době“. Autor, režisér Josef Císařovský, film přiveze i uvede, a spolu s hostem programu Milošem Čuříkem budou s diváky besedovat o ponurých časech i pokusu o jejich polidštění v 70. a 80. letech aktivitami Miloše Čuříka.

Film sice názvem odkazuje na Prahu, ale jeho uvedení zde ve Valmezu má své opodstatnění, neb Miloš Čuřík svými poslechovými pořady ve zdejším M-klubu dost zásadně ovlivnil i meziříčskou hudební scénu 80. let.

Na projekci dokumentu Tenkrát v Praze platí jednak všechny celofestivalové vstupenky*, i jednodenní vstupenky na středu 21. června. Pro ostatní diváky jsou v pokladně kina připraveny vstupenky za 110 Kč.

Zahajovací program ve středu pokračuje od 19.00 v areálu zámku Žerotínů třemi koncerty. 40 let oslaví (nejen) pořadem Nečum a tleskej kapela Slepé střevo, tedy původní Mňága a Žďorp, z níž v současné sestavě už zbyl pouze frontman Petr Fiala, který se ve Slepém střevu vrací ke svým začátkům. Při koncertní oslavě „čtyřicetin“ se Slepé střevo lehce prolne se Sborem hudby, který také jubiluje – stejně jako Slepé střevo vznikl v roce 1983. A sevřený tvar společného programu Slepého střeva a Sboru hudby rozvolní vystoupení s názvem Petr Váša jede Z kopce. Pamětníkům nemusím zeširoka představovat brněnský fenomén české alternativní scény 80. let s charismatickým frontmanem v červené košili…

Poznámky na závěr: V případě vytrvale nepříznivého počasí tento program proběhne v sále KZ. V příloze si pak můžete rozkliknout info o filmu Tenkrát v Praze i rozhovor, který publicista Jaroslav Riedel připravil pro magazín UNI, v němž Petr „Karkula“ Randula hovoří o starých časech meziříčského bigbítu, o Valných hromadách české alternativy, o sobě, i o současnosti Sboru hudby. Klikněte i na Chrám tiché víry, píseň „šedesátkového krále“ ostravského soulu a hluboko v bigbítové dekádě hlasu olomouckých Bluesmenů (na Valašském špalíčku v pátek 23. 6.) Jaromíra „Jerryho“ Löfflera s textem Jana Horáka a kytarou Pavla Janyho.

-pro-

* V době spuštění předprodeje celofestivalových vstupenek, v prosinci 2022, byl 41. ročník Valašského špalíčku – Folk blues beat festivalu 2023 plánován jako třídenní (22. – 24. 6.). V dalších měsících se objevily možnosti (a vlastně také potřeba jich využít), jak zorganizovat „oslavu“ alternativních osmdesátek se Slepým střevem a Sborem hudby za účasti Petra Váši s jeho reflexí repertoáru kapely Z kopce. Tak přibyl k původnímu termínu ještě 21. červen, čtvrtý programový den. Nicméně, cena celofestivalových vstupenek, v té době 990 Kč, se nezměnila. Tedy, ať máte na vstupence za 990 Kč data 22. – 24. 6. 2023, nebo 21. – 24. 6. 2023, platí pro vstup na celý čtyřdenní festival. Přijďte pobejt ??