S Ivanou Spitzer Ostřanskou o sušení ovoce na Valašsku
S Ivanou Spitzer Ostřanskou o sušení ovoce na Valašsku
foto: Muzeum regionu Valašsko

Vsetín, Val. Meziříčí – Muzeum regionu Valašsko pro Vás připravilo zajímavou přednášku s odbornicí na tradiční způsoby sušení ovoce Ivanou Spitzer Ostřanskou (na snímku). Ve středu 7. prosince proběhne na zámku Vsetín, ve čtvrtek 8. prosince v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Začátek obou je v 17 hodin.

Sušení bylo až do 30. let 20. století jedním z hlavních způsobu uchování ovocné úrody nejen u nás na Valašsku. V následujících desetiletích pak sice tradiční dřevěné sušírny postupně zanikaly, mnohé z nich se ale dochovaly dodnes a stále více lidí se k nim postupně navrací.

Ivana Spitzer Ostřanská Vás seznámí s historií i současností sušení ovoce zejména v oblasti Horního Vsacka. „Řekneme si o jeho významu pro naše předky, důvodech, proč došlo k jeho postupnému zániku, i současném znovuoživování této dříve zcela nezbytné metody zpracování ovocné úrody,“ nastínila Ostřanská.

Ta se věnuje výzkumu tradičního sušení ovoce i se svým manželem Lukášem Spitzerem od roku 2016. Součástí projektu je také záchrana starých sušáren, kterým by jinak hrozila demolice. Jednu z nich převezli a znovu postavili na svém pozemku v halenkovském údolí Lušová. Její přednáška tedy vychází z bohatých osobních zkušeností i cenných informací od zkušených pamětníků. Více na www.muzeumvalassko.cz.

Jiří Koňařík, ropagační pracovník Muzea regionu Valašsko