Rožnovské parní léto opět přináší čtyři jízdy, jako první jel zpívající vlak
Rožnovské parní léto opět přináší čtyři jízdy, jako první jel zpívající vlak
foto: MěÚ Rožnov

Rožnov – Také v letošním roce se mohou především děti těšit na parní vláčky do Rožnova pod Radhoštěm - „Rožnovské parní léto 2022“. První jízda byla na programu v sobotu 11. června, kdy se po celý víkend v Rožnově konal festival Ondrášova valaška a do Rožnova jel zpívající vlak, ve kterém pasažérům zahráli na peróně i přímo ve vlaku muzikanti. Další tři jízdy se pojedou (všechno soboty) 2., 16. a 30. července. Stejně jako loni všechny čtyři jízdy Rožnovského parního léta by měla obstarat parní lokomotiva Velký býček alias Tulák s označením 423.041.

Město Rožnov ve spolupráci s Českými drahami připravilo také na letošní sezonu 2022 sérii jízd Rožnovské parní léto. Každá z jízd má svoje kouzlo a určitě to stojí za to, ovšem jízdy s muzikou jsou ještě o něco speciálnější. Vezměte děti, vnoučky, rodinku a vyrazte parním vláčkem do Rožnova,“ zve na Rožnovské parní léto 2022 destinační manažer rožnovské radnice Marek Havran.

Jízdy Rožnovského parního léta 2022 by měla odjezdit podobně jako loni parní lokomotiva s označením 423.041 zvaná Velký býček alias Tulák, vyrobená v roce 1924. „Své domácké depo má ve Valašském Meziříčí, což je pro jízdy Rožnovského parního léta výhodou. Letos na jaře se u lokomotivy objevily technické problémy, které se snažíme opravit a doufáme, že Velký býček bude připraven na sezonu. Pokud by se to na první jízdu nestihlo, pokusíme se o náhradní řešení tak, aby návštěvníci a fanoušci nebyli o parní lokomotivu ochuzeni,“ sdělil Josef Vendolský z Českých drah, jenž má rožnovské parní jízdy na starost.

Jízdní řád Rožnovského parního léta 2022 je podobný, jako v minulých letech. V každém ze čtyř termínů parní vlak z Valašského Meziříčí odjíždí v 9.50 a 13.10 hodin, zpět z Rožnova do Valašského Meziříčí pojede v 11.12 a v 15.34 hodin.

Jízdenky včetně rezervace místa k sezení je možné ode dne vyhlášení (sledujte facebook města a událost Rožnovské parní léto, případně web www.visitroznov.cz) zakoupit v předprodeji v kterékoliv pokladně Českých drah, a. s. (provozní doby lze nalézt zde), zbývající jízdenky (bez nároku na místo k sezení) budou do vyčerpání kapacity soupravy prodávány v den konání akce přímo u vlaku a během jízdy. Přeprava dětských kočárků do vyčerpání kapacity, přeprava jízdních kol vyloučena. Cena jízdného (jedna cesta) je 100 korun, snížené jízdné 50 korun, děti do šesti let zdarma, domácí mazlíčci také zdarma.

Bc. Marek Havran, MěÚ Rožnov pod Radhoštěm