Rožnovské parní léto je ve své polovině. Ještě se pojede dvakrát
Rožnovské parní léto je ve své polovině. Ještě se pojede dvakrát
Býček. foto: MěÚ Rožnov

Rožnov - Tradiční série jízd historickými parními vláčky do Rožnova - Rožnovské parní léto 2020 - má letos za sebou již dvě jízdy a stejný počet jízd také před sebou. Další jízdní den je na programu v sobotu 15. srpna, kdy parní lokomotiva Velký Býček (alias Tulák) se svými historickými vagónky povozí své pasažéry mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm. Pořadatelé akce doporučují zakoupit jízdenky v předprodeji, učinit tak lze u pokladních přepážek Českých drah včetně např. Valašského Meziříčí a Rožnova p. R.
   Město Rožnov pod Radhoštěm ve spolupráci s Českými drahami připravilo také na letošní sezonu 2020 sérii jízd s názvem „Rožnovské parní léto“. Dvě jízdy již jsou za námi (27. června a 18. července), dvě jízdy ještě potěší příznivce starých parních časů. Nejbližší jízdní den je sobota 15. srpna, kdy opět vyrazí parní lokomotiva Velký Býček na trať mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem, kde si můžete užít pohodového letního dne. „Už samotná jízda je především pro děti velkým zážitkem. Kromě jízdy si můžete v sobotu 15. srpna užít třeba Valašské muzeum v přírodě se všemi třemi otevřenými areály včetně interiérů. Velmi doporučujeme také návštěvu Jurkovičovy rozhledny, která se tyčí nad městem Rožnov pod Radhoštěm. Zajímavostí je, že rozhlednu jde vidět přímo z Masarykova náměstí a přesně z toho místa se tam dostanete za pouhých 45 minut pěšky. Určitě si to přijeďte vyzkoušet,“ zve do Rožnova destinační manažer radnice Marek Havran.
   Posledním jízdním dnem této sezony pak bude sobota 12. září, kdy se v Rožnově koná z června přeložený folklorní festival Ondrášova Valaška.
   Jízdní řád Rožnovského parního léta 2020 je každou sobotu stejný: z Valašského Meziříčí do Rožnova p. R. se jede v 9.25 a 13.10 hodin, zpět z Rožnova do Valašského Meziříčí pojede v 11.35 a v 15.27 hodin.
   Jízdenky na parní vláček včetně rezervace místa k sezení doporučujeme zakoupit v předprodeji, a to u všech pokladních přepážek Českých drah včetně např. Valašského Meziříčí a Rožnova p. R. Předprodej jízdenek bude ukončen vždy ve 20.00 hodin v den předcházející dni jízdy. Pokud zbydou nějaké jízdenky i na přímý prodej, budou prodávány přímo ve vlacích do vyčerpání kapacity (tyto jízdenky nezakládají právo na místo k sezení).

Tip na výlet – parní vláčkem do Rožnova (15.8., 12.9.)
   Po ranní jízdě vláčkem z Valašského Meziříčí (odjezd 9.25 h.) do Rožnova si můžete projít všechny tři areály Valašského muzea v přírodě, kde fungují exteriéry i interiéry. Průchodem ve Valašské dědině můžete projít k Jurkovičově rozhledně. Pak se můžete projít třeba v městském parku u Hudebního altánu a na nábřeží Bečvy nebo si dát zmrzlinu na Masarykově náměstí. Osvěžit se můžete také zlatavým mokem nebo domácí limonádou v nedalekém rožnovském pivovaru. Odpolední poslední parní vláček odjíždí z Rožnova v 15.27 h.
Bc. Marek Havran, tiskový mluvčí MěÚ Rožnov p. R.