Rada projednala přidělení dotací na kulturní akce ve výši bezmála 3 milionů korun
Rada projednala přidělení dotací na kulturní akce ve výši bezmála 3 milionů korun
foto: Krajský úřad Zlínského kraje

Zlínský kraj – Téměř 3 miliony korun rozdělí Zlínský kraj v prvním kole dotací z Programu na podporu kulturních aktivit a akcí regionálního významu. Týká se to celkem 80 akcí konaných v letošním prvním pololetí. Další 2 miliony má Zlínský kraj připraveny na podporu akcí, které se uskuteční v druhé polovině letošního roku.

Rozdělení částky 2,936 milionu korun na podporu kulturních akcí a aktivit regionálního významu projednala na svém pondělním jednání Rada Zlínského kraje. Radní přímo podpořili konání 66 aktivit a akcí, dalších 14 pak doporučili ke schválení krajskému zastupitelstvu.

„Podpořili jsme akce napříč celým Zlínským krajem, které přispějí k obohacení kulturního života v našem kraji i k uchování a rozvoji našeho kulturního dědictví a tradic. Část dotací ještě navrhujeme ke schválení krajskému zastupitelstvu, a to v těch případech, kdy je žadatelem obec nebo město,“ informovala radní pro kulturu Zuzana Fišerová. „Jedná se zatím o první kolo dotací z tohoto programu. Pro druhé kolo, tedy na akce, které se budou konat ve druhém pololetí letošního roku, máme v rozpočtu přichystány další 2 miliony korun,“ doplnila radní.

Pro zájemce o dotace z tohoto programu uspořádalo oddělení kultury krajského úřadu metodický seminář, v němž se žadatelé dozvěděli, jak správně postupovat při podávání žádostí, včetně toho, jak správně vyplnit formulář. V řádném termínu bylo na Zlínský kraj doručeno 91 žádostí, 2 z nich byly pro nesplnění podmínek vyřazeny. Členové hodnotící komise tak posuzovali 89 žádostí s tím, že na základě přiděleného počtu bodů sestavili pořadí 80 úspěšných žádostí.

Mezi podpořenými projekty jsou například Mezinárodní folklorní festival Vsetínský krpec, Festival masopustních tradic FAŠANK ve Strání, Soutěž dětských zpěváčků lidových písní valašského regionu, Historické dny na Tvrzi Kurovice, Mezinárodní výtvarné sympozium Držková – Rusava, Dny zahrad a zámku Kroměříž nebo Malý citerový seminář.

Bc. Jan Vandík, Krajský úřad Zlínského kraje