Co vás čeká na zámku Kinských
Co vás čeká na zámku Kinských
foto: Muzeum regionu Valašsko

Val. Meziříčí – Velký zájem veřejnosti zatím provází znovuotevření zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Rekonstruovaná památka ve správě Muzea regionu Valašsko láká na řadu atraktivních novinek v čele s multimediální stálou expozicí o vztahu člověka a přírody napříč dějinami. Podívejte se, co zde můžete zažít během následujících dnů a týdnů.

Velikonoce v muzeu

První akcí pro veřejnost v nově opraveném zámku Kinských bylo Sklářské kouzelní (26. března). Druhá se chystá na sobotu 9. dubna (10:00–17:00 hod.) a nese název Velikonoce v muzeu. Návštěvníci budou zdobit kraslice, plést tatary nebo péct typické velikonoční dobroty zvané jidášky. Připravena je také zámecká pátračka pro děti a velikonoční pásmo v podání dětského folklorního souboru Ovečky. Příchozí budou moci v rámci jednoho vstupného navštívit i novou multimediální expozicí Člověk v krajině, krajina v lidech, zajímavé výstavy, kavárnu, dětské herny a další prostory opraveného zámku.

Bulharsko: Letem světem

V úterý 12. dubna proběhne v krásenském zámku přednáška oblíbeného cestovatele, fotografa, středoškolského učitele a programového pracovníka Muzea regionu Valašsko Honzy Husáka. Od 17:00 hodin vám přiblíží Bulharsko, jak ho mnozí neznáte. Můžete se těšit na zajímavé povídání a fotografie z jeho výpravy od západních hor až k východnímu pobřeží u Černého moře. Navštívíte nejzajímavější místa Bulharska a získáte také spoustu cenných turistických tipů.

Zajímavé výstavy

Na zámku Kinských momentálně probíhají tři krátkodobé výstavy, které jsou stejně jako činnost samotného muzea, rozkročeny do několika oborů. Na přírodu je zaměřena výstava Nenechme se otrávit, ve které se dozvíte o nebezpečné fauně a flóře kolem nás. Výstava Jak se žilo na zámku se zase zabývá historií krásenského zámku a osudy jeho dávných šlechtických majitelů. Z oblasti výtvarného umění je pak sochařská intervence do muzejního prostoru od známého umělce Jaroslava Koléška nazvaná Technofauna.

Expozice plná vychytávek

K hlavním lákadlům rekonstruovaného zámku patří moderní stálá expozice Člověk v krajině, krajina v lidech. Návštěvníci v ní prochází jednotlivými místnostmi jako epochami dějin, od pravěku až po současnost. Život v jednotlivých obdobích přibližují projekce na zdech, které doplňují zajímavé instalace a exponáty ze sbírek muzea. Nechybí ani multimediální hry a další atraktivní prvky. Ústředním bodem je unikátní průchozí instalace, díky níž můžete zažít procházku krajinou v období baroka.

Zábava pro celou rodinu

Zámek Kinských je otevřen každý den kromě pondělí od 9:00 do 17:00 hodin. Při jeho návštěvě se zabaví zástupci všech generací. Kromě zmiňované expozice a trojice výstav jsou připraveny i další zajímavé možnosti vyžití. Na děti zde například čekají herny, dospělí si zase pomohou odpočinout ve stylové zámecké kavárně. Součástí objektu je i hasičská expozice, zimní zahrada a také sál pro pořádání kulturních akcí. Bezbariérovost zámku zajišťuje výtah, díky němuž se tělesně postižení a hůře pohybující lidé dostanou do návštěvnických prostor v 1. poschodí. Další podrobnosti najdete na stránkách www.muzeumvalassko.cz nebo Facebooku @muzeumregionuvalassko.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko