Přednáška: O objevech a vynálezech netradičně
Přednáška: O objevech a vynálezech netradičně
Gutenbergův knihtisk foto: Ilustrační foto

Val. Meziříčí – Průlomové okamžiky v historii lidstva budou námětem on-line přednášky s názvem Objevy a vynálezy, jež změnily svět, kterou ve středu 24. března v 18:00 hodin uspořádá valašskomeziříčská hvězdárna.
   Namísto prostého přehledu důležitých mezníků v životě lidské společnosti nabídne odborný pracovník hvězdárny Radek Kraus posluchačům neotřelý, dílem filozofický pohled na danou problematiku. „Sledujeme-li historické objevy a vynálezy, můžeme v nich vystopovat vzájemně propojené linie,“ upozorňuje autor přednášky. „Příkladem může být třeba přenos informací, od klínového písma přes knihtisk až k současné elektronické komunikaci.“
   Jiným příkladem je podle Krause takzvaná linie obranných valů proti vnějšímu světu, do níž spadají školství, vzdělávání i v současné době tolik diskutované zdravotnictví. Zmínka bude také o linii vědy a techniky, postavené na vztahu k astronomii a později k astrofyzice.
   Přednáška proběhne naživo, aby posluchači mohli v jejím průběhu klást dotazy, na něž přednášející v závěru odpoví. Svůj výklad doplní bohatou fotodokumentací a počítačovou prezentací. Zájemci budou moci přednášku sledovat na kanálu YouTube – postačí v určenou dobu stisknout příslušnou ikonu na titulní straně webu www.astrovm.cz.
Mgr. Josef Beneš, pracovník pro vztah s veřejností