Poznejte peníze, jak je neznáte. Zámek Lešná láka na novou výstavu
Poznejte peníze, jak je neznáte. Zámek Lešná láka na novou výstavu
foto: Muzeum regionu Valašsko, p. o.

Lešná – Mince a platidla. Tak zní název hlavní výstavy letošní sezony na zámku Lešná u Valašského Meziříčí. Muzeum regionu Valašsko vás jejím prostřednictvím provede historií peněz od staré antiky až po současnost. Nechybí různé raritní mince či bankovky, hravé interaktivity a další zábava pro celou rodinu.
   Peníze patří k průlomovým vynálezům lidstva, jenž umožnil rozvoj obchodu, řemesel, zemědělství i společnosti obecně. Dnes je to naprosto běžná věc, s níž se setkáváme každý den a možná si ani neuvědomujeme, jak zásadně ovlivňuje naše životy.
   Také o tom je nová hlavní výstava na zámku Lešná u Valašského Meziříčí s názvem Mince platidla. Návštěvníkům nabízí spoustu zajímavých exponátů, jako inflační miliardovou bankovku, hranaté mince či různá kožená platidla, ale i poněkud netradiční pohled do historie peněz. „Představujeme je nejen jako klasické platidlo, ale i jako neoddělitelnou součást dějin naší moderní společnosti a specifický kulturní fenomén,“ uvedl kurátor výstavy a archeolog Muzea regionu Valašsko Samuel Španihel.
   Návštěvníci výstavy například zjistí, že kromě zlata, stříbra a dnes používané oceli, byly peníze vyráběny například z dřevěných dýh nebo odřezků kůže. Budou moci porovnat, za kolik by v dávné minulosti koupili na trhu husu nebo kopu vajec a dozví se i to, jak se během 20. a 21. století měnila kupní síla asi nejznámější české bankovky – stokoruny. „Změny reálné finanční hodnoty jsou spojeny s pojmem inflace, které je rovněž věnována část výstavy. Zajímavým příkladem je třeba cena chleba v meziválečném Německu, která vyšplhala na několik miliard marek,“ doplnil Španihel.
   Výstava je doplněna o řadu interaktivit, jako středověká ražba mincí, poznávací kvíz či možnost nechat se zvěčnit ve speciálním fotokoutku jako model pro bankovku. Součástí je i lektorský program, který se zaměřuje na problematiku finanční gramotnosti u dětí.
  Mince a platidla budete moci na zámku Lešná u Valašského Meziříčí vidět až do 30. října. Stejně dlouho potrvají i dvě menší výstavy Po stopách velkých šelem (fotografie přírody) a Adolf Růžička: Návrhy nábytku (unikátní nákresy nábytku z přelomu 19. a 20. století). Při návštěvě lešenského zámku rozhodně nevynechejte prohlídku historických interiérů a zdejšího anglického parku, který je zejména v tomto období plný barevných květů a kouzelných vůní.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko