Odstartovala výstava „Nezapomeňme – listopad 89 na střední Moravě“
Odstartovala výstava „Nezapomeňme – listopad 89 na střední Moravě“

Vsetín - Včera, tedy v úterý 5. listopadu, proběhla před budovou městského úřadu na Svárově slavnostní vernisáž výstavy s názvem „Nezapomeňme – listopad 89 na střední Moravě“. Potrvá až do 18. listopadu.
   Pamětníky výstavy „Nezapomeňme – listopad 89 na střední Moravě“ dělí až několik generací. Jedni pamatují první republiku, kdy v jejich městě spolu ještě žili Češi, Němci, Židé a všechno mělo svůj přirozený řád. Jiní přišli na svět krátce po válce, kdy už byl tento svět v troskách. Někteří pak v šedesátých letech. Tehdy svitla nová naděje. Přes rozdíly dané věkem, vlastním osudem i zkušenostmi, se však všichni shodují v jednom: nikdo z nich si dlouhé roky neuměl představit, že by se ve svém rodném Československu, ve svém městě dočkal vytoužené svobody. A všichni se jí dočkali. Všichni se rozhodli osobně přispět k tomu, abychom o demokracii v naší zemi už nikdy nepřišli. Paměť národa jim za to děkuje. Stejně jako za důvěru, se kterou při natáčení vyprávěli svůj příběh.
   Město Vsetín se podporou projektu Nezapomeňme stalo městem Paměti národa. V rámci projektu budou natočeny 3 příběhy pamětníků ze Vsetína a blízkého okolí, z nichž příběh paní Evy Žárské spolu s dalšími 8 příběhy z ostatních měst je umístěn na výstavě, která putuje po městech Olomouckého a Zlínského kraje.
Michal Horský