Nejlepšími mladými spisovateli jsou Jitka Chromková a Rudolf Folvarčný
Nejlepšími mladými spisovateli jsou Jitka Chromková a Rudolf Folvarčný
foto: MěÚ Valašské Meziříčí

Val. Meziříčí – Ve středu 8. prosince převzali ceny autoři úspěšných prací letos již 23. ročníku oblíbené Literární soutěž Miroslava Kabely. O příčky nejvyšší tentokrát bojovalo 48 děl.

Tradiční literární klání vyhlašuje každoročně město Valašské Meziříčí ve spolupráci s městskou knihovnou a kulturní komisí. Mladí spisovatelé a spisovatelky soutěží v kategoriích mladších (13 až 15 let) a starších (16 až 20 let). Jejich díla přitom posuzuje odborná porota v čele s úspěšnou spisovatelkou a valašskomeziříčskou rodačkou Alenou Mornštajnovou. „Pro děti a mládež je to motivací a skvělou zpětnou vazbou, když jejich díla posuzuje přední česká spisovatelka. Moc si této spolupráce vážíme. Zároveň je důležité, aby mladí spisovatelé nepsali takzvaně do šuplíku a nebáli se svá díla prezentovat ostatním. Jsem moc ráda, že se to díky tradičně velkému zájmu o Literární soutěž Miroslava Kabely daří,“ neskrývala spokojenost místostarostka Yvona Wojaczková, která spolu s Alenou Mornštajnovou ocenila nejúspěšnější spisovatelky a spisovatele letošního ročníku soutěže.

Mladí autoři tentokrát vybírali ze čtveřice společných témat: 1. Kdybych měl tři přání…, 2. Můj nejhorší trapas, 3. Přežili jsme pandemii – ale na světě nás zůstalo jen pár… a 4. Straší. „Jsem ráda, že můžu jménem svým a jistě i jménem celé poroty konstatovat, že letošní ročník byl velice podařený. Byla opravdu radost číst práce mladých pisatelů a vůbec nebylo snadné vybrat mezi nimi vítěze. I proto bych chtěla alespoň touto cestou pochválit všechny přihlášené práce,“ uvedla předsedkyně poroty Alena Mornštajnová.

Výsledky:

Mladší kategorie 13–15 let (celkem 18 prací): 1. Jitka Chromková, 2. Barbora Machová, 3. Štěpánka Hauserová.

Starší kategorie 16–20 let (celkem 30 prací): 1. Rudolf Folvarčný, 2. Kristýna Jančová, 3. Marie Mašláňová.

Cena poroty: Zuzana Šimurdová (za báseň Straší). Sborník vítězných prací naleznete na webu knihovny www.mekvalmez.cz.

Miroslav Kabela (* 26. 3. 1938, Rožňava (Slovensko) - + 20. 2. 2011, Holandsko) - společenský organizátor, psychiatr a spisovatel.                                                                                                              Miroslav Kabela se narodil v Rožňavě na Slovensku. Absolvoval SVVŠ (gymnázium) ve Valašském Meziříčí. Emigroval přes Rakousko do Nizozemí, kde vystudoval psychiatrii a vytvořil Spolek Čechů a Slováků pro obrodu demokracie. Od roku 1989 se často vracel domů. Organizoval humanitární pomoc, pomáhal navázat družby měst a stál u zrodu literární soutěže středoškoláků ve Valašském Meziříčí - Literární soutěž Miroslava Kabely. V místní knihovně byl také častým hostem besed se čtenáři. Vydal knihy Holandská zkušenost (1999), Holandská současnost (2001), Holandská skutečnost (2002) a Evropská unie – pohled z Nizozemí (2004). Stal se čestným občanem Znojma a Valašského Meziříčí (1995). Zemřel v Holandsku. (Zdroj: Masarykova veřejná knihovna Vsetín, Regionální osobnosti)

Bc. Jakub Mikuš, tiskový mluvčí MěÚ Valašské Meziříčí