Adventní kouzlení na zámku Vsetín se ruší. Kouzlo Vánoc ale zažijete v Lešné u Valašského Meziříčí
Adventní kouzlení na zámku Vsetín se ruší. Kouzlo Vánoc ale zažijete v Lešné u Valašského Meziříčí
Výstava Vánoce na zámku Lešná u Valašského Meziříčí. foto: Muzeum regionu Valašsko

Vsetín, Lešná – Ani letos nedovolí situace kolem koronaviru uskutečnění oblíbené akce Muzea regionu Valašsko s názvem Zámecké adventní kouzlení. Pokud ale chcete zažít kouzelnou atmosféru adventu, udělejte si výlet do Lešné u Valašského Meziříčí na tradiční výstavu Vánoce na zámku. Nepotřebujete na ni testy ani očkování, postačí jen respirátory a ohleduplnost k ostatním.

Adventní čas patří k nejkrásnějším obdobím roku, bohužel i ten letošní se nese ve znamení koronaviru a s ním spojených epidemiologických restrikcí. Ty citelně zasáhnou také do plánovaných adventních programů Muzea regionu Valašsko.

Stejně jako loni neproběhne Zámecké adventní kouzlení, které se mělo uskutečnit v neděli 12. prosince na zámku Vsetín. Jedna z největších akcí roku plná vánočních tradic, dobrot a zábavy probíhá ve vnitřních prostorách zámku. Dodržet všechna aktuální nařízení by znamenalo spoustu omezení pro návštěvníky, a tak se muzeum rozhodlo program raději zrušit. Na zámku Vsetín ale můžete navštívit tři zajímavé výstavy Někdo to rád sušené (tradiční sušení ovoce na Valašsku), Na pytlácké stezce (historie pytláctví na Valašsku) a Vlněný kaleidoskop Ivany Langrové (plstěné betlémy a další originální výtvory z vlny). Rozhodně nevynechejte ani návštěvnické taháky jako Templářský sklípek s rytířskou hernou či vyhlídku z 60 m vysoké zámecké věže.

Ze stejného důvodu jako na Vsetíně dostaly stopku i předvánoční akce Nedělní adventní dílny a O Vánocích v dalším objektu Muzea regionu Valaško – zámku Lešná u Valašského Meziříčí. O co ale zdejší návštěvníci nepřišli, je tradiční výstava Vánoce na zámku. Ta probíhá od 28. listopadu do 19. prosince. Čekají vás prohlídky historických komnat rozzářených tisícovkami baněk ze vsetínské Irisy. „Jsou umístěny na stromcích i v různých instalacích. V lovecké hale najdete ozdoby s motivy lesní zvěře a šišek. Knihovnu ovládá romantická nálada, kterou navozují krásné červené baňky ve tvaru srdce. Největší zážitek však návštěvníky čeká v bílém sále, kde od štukového stropu splývají sloupy třpytivých baněk a celá místnost doslova září,“ nastínila kurátorka výstavy Kamila Valoušková.

Vstup do zámků je umožněn pouze s respirátorem a návštěvníci musí dodržovat rozestup alespoň 1,5 metru (nejde-li o členy jedné domácnosti či žáky a studenty z jedné školy). Prohlídky v Lešné jsou organizovány do 20 osob, takže ani jejich účastníci nemusí předkládat potvrzení o bezinfekčnosti. Organizátoři ale apelují na ohleduplnost k ostatním, takže nejezděte, pokud se cítíte být nemocní nebo jste byli v kontaktu s nakaženou osobou. Další informace o všech výstavách a podmínkách vstupu najdete na www.muzeumvalassko.cz.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko