Na Vsetín přijede Jiří Grygar. V muzeu představí Osmou múzu astronomie
Na Vsetín přijede Jiří Grygar. V muzeu představí Osmou múzu astronomie
foto: archiv AV ČR

Vsetín – Ikona české vědy a astronomie Jiří Grygar (na snímku) vystoupí v neděli 5. června v Muzeu regionu Valašsko na zámku Vsetín. Návštěvníkům přednášky Osmá múza astronomie popovídá o vesmíru a jeho propojení s uměním. Začátek je v 17 hodin.

Jiří Grygar proslul zejména jako popularizátor vědy v oblasti astronomie, astrofyziky a vztahu vědy a víry. Mnoho z vás si bude jistě pamatovat jeho naučné televizní programy. Je také členem řady vědeckých organizací a držitelem spousty ocenění, mezi něž patří i prestižní Cena Františka Nušla od České astronomické společnosti.

V Mramorovém sále vsetínského zámku vystoupí se svou úspěšnou přednáškou Osmá múza astronomie. „Dozvíte se, co všechno z astronomie se ukrývá v díle slavného Jana Nerudy a jaké netušené předpovědi se tento velikán naší literatury dopustil. Představí ale i další umělce, kteří zasáhli do astronomie, a naopak také astronomy, kteří se realizovali v záležitostech umění,“ nastínil kurátor akce Petr Stolařík z Hvězdárny Vsetín, která rovněž patří do rodiny Muzea regionu Valašsko.

Jak dále dodal, datum 5. června by si do svých kalendářů určitě neměli zaznačit pouze milovníci vědy a astronomie. „Jiří Grygar je nejen skvělý odborník, ale i řečník a jeho povídání dokáže zaujmout také laického diváka. Já bych chtěl tímto všechny co nejsrdečněji pozvat. Budeme moc rádi, když se nám podaří co nejvíce zaplnit Mramorový sál zámku. Přestože jde o velmi známou osobnost, vstupné je nastaveno jako na běžnou muzejní přednášku, tedy plné 50 a snížené 30 Kč,“ pozval Stolařík. Další podrobnosti najdete na www.muzeumvalassko.cz a Facebooku či Instagramu @muzeumregionuvalassko.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko