Na Filmovku přijede hvězdný irský režisér Jim Sheridan
Na Filmovku přijede hvězdný irský režisér Jim Sheridan
foto: LFŠ

Zlínský kraj – Organizátoři Letní filmové školy prozradili další významné hosty, kteří svou návštěvou poctí Uherské Hradiště. Do Srdce Slovácka přijede například držitel pěti nominací na Oscara Jim Sheridan, který převezme Výroční cenu Asociace českých filmových klubů.
Jim Sheridan, autor filmů jako Moje levá noha, Boxer, In America či Bratři, držitel pěti oscarových nominací a Zlatého medvěda z Berlinale, převezme na festivalu cenu Asociace českých filmových klubů, povede lekci filmu a osobně uvede projekce svých nejslavnějších snímků.

Na LFŠ budou promítnuty čtyři Sheridanovy filmy, včetně strhujícího debutu Moje levá noha, který odstartoval hvězdnou kariéru nejen režiséra, ale i Daniela Day-Lewise, jemuž výkon v roli postiženého chlapce vynesl prvního Oscara.

Diváci LFŠ se mohou těšit také na Sheridanova syrová dramata z prostředí irské republikánské armády Ve jménu otce a Boxer i retrospektivně vyprávěné melodrama Tajný deník s Rooney Maraovou, Ericem Banou a Vanessou Redgraveovou v hlavních rolích.

„Jim Sheridan je bezpochyby jedním z nejzásadnějších evropských režisérů posledních dekád. Jeho filmy posbíraly celkem 16 nominací na Oscara a 12 nominací na Zlaté glóby. I přes nesporné mezinárodní úspěchy zůstal Sheridan vždy především irským tvůrcem, bytostně spojeným se svojí zemí a její historií. Svou účastí na LFŠ se zařadí mezi naše nejzářivější a nejinspirativnější hosty v posledních 15 ročnících festivalu,“ řekl programový ředitel Jan Jílek.

Závěr festivalu pak bude patřit světové premiéře očekávaného filmu Arvéd, který do Uherského Hradiště přiveze režisér a scénárista Vojtěch Mašek. Snímek vypráví příběh Jiřího Arvéda Smíchovského, hermetika, okultisty a vyznavače černé magie, jenž byl ochotný zajít až k hranicím samotného pekla.

„Arvéd byl poté, co spolupracoval s okupanty, i spolutvůrcem vznikající komunistické tajné bezpečnosti. Byl využit v řadě procesů se skutečnými kolaboranty, ale i pro nastupující režim nepohodlnými osobami. Svědčil údajně u asi čtyř set poválečných soudů a na cele tvrdil, že zapříčinil smrt desítek lidí. Hrál hru, která se mu posléze vymkla z rukou, a tak se snažil za pomoci černé magie přivolat na pomoc i ďábla. Pro mě to znamenalo pokusit se Arvéda pochopit a za pomoci faktů, dobových reálií a fantazie vytvořit příběh,“ říká spoluscenárista filmu Jan Poláček.

Sekci Retrospektiva letos LFŠ (29.7. do 4.8. 2022) věnuje Luisi Bunuelovi a Martinu Fričovi, zaměří se i na Britskou novou vlnu, virtuální realitu nebo portugalský film.

Kateřina Nosková