Muzeum vystavilo vzácné prvotisky
Muzeum vystavilo vzácné prvotisky
foto: Muzeum regionu Valašsko

Val. Meziříčí – Mimořádnou příležitost prohlédnout si několik nejcennějších knih a rukopisů ze sbírek Muzea regionu Valašsko mají během letních prázdnin návštěvníci zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Hlavním lákadlem je prvotisk Bible pražské z roku 1488.

Výstava takto starých dokumentů je opravdu výjimečnou událostí. Přes půl tisíciletí staré tiskoviny totiž opouštějí přítmí klimatizovaných depozitářů jen výjimečně, jelikož jsou hodně náchylné třeba jen na pouhý osvit světlem. „Požadavky na jejich ochranu jsou velmi vysoké, mohou být vystaveny pouze krátkou dobu a jen za určitých podmínek,“ uvedla kurátorka výstavy Ivana Spitzer Ostřanská (na snímku) z Muzea regionu Valašsko.

Na návštěvníky výstavy nazvané Unikáty ze sbírek starých tisků čekají opravdové skvosty. Mezi nimi i několik prvotisků, tedy knih, které byly vyrobeny do konce 15. století. Tím úplně TOP je Bible pražská z roku 1488, která je vůbec první kompletní českou tištěnou biblí. „Dalšími vzácnými prvotisky ve výstavě jsou bible Kutnohorská z roku 1489 a Nový zákon z přelomu let 1497 a 1498, jehož se na světě dochovalo už jen osm kusů. Ten náš je navíc skvěle zachovalý a obsahuje krásné přípisky,“ doplnila kurátorka.

Poslední z vystavených starých biblí – Benátská bible – už nespadá do kategorie prvotisků, protože pochází z roku 1506. Má s nimi ale mnoho společných znaků, včetně toho hlavního, tedy že byla použita kombinace knihtisku a ruční práce.

Výstava nabízí i řadu dalších zajímavosti, jakou jsou Třanovského tisky, výběr z kramářských písní či fragmenty glagolského rukopisu. Aby návštěvníci získali komplexnější informace o vystavených knihách, mohou si zakoupit publikaci Příběh české tištěné bible. „K dostání je na pokladně zámku nebo si ji mohou objednat v muzejním e-shopu na stránkách našeho muzea,“ sdělila Spitzer Ostřanská.

Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí je otevřen denně mimo pondělí, vždy od 9 do 17 hodin. Kromě starých tisků si můžete prohlédnout i novou dvojvýstavu Někdo to rád sušené / Po kalíšku dáme pojednávající o dvou různých způsobech zpracování ovoce na Valašsku – sušení a pálení. Velkým návštěvnických lákadlem je multimediální stálá expozice Člověk v krajině, krajina v lidech, pro děti jsou připraveny také vybavené herny a zejména dospělí jistě ocení možnost posedět si ve stylové zámecké zahradě. Další podrobnosti na www.muzeumvalassko.cz a @muzeumregionuvalassko.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko