Na Den Zlínského kraje do muzea se slevou
Na Den Zlínského kraje do muzea se slevou
foto: Muzeum regionu Valašsko

Valašsko – Také Muzeum regionu Valašsko se připojí k letošním oslavám Dne Zlínského kraje. V sobotu 23. září nabídne návštěvníkům 25 procentní slevu na prohlídky a některé akce v zámcích Vsetín, Kinských ve Valašském Meziříčí a Lešná u Valašského Meziříčí.

Muzeum regionu Valašsko, které je příspěvkovou organizací Zlínského kraje, spravuje pětici objektů. Hvězdárna Vsetín je o víkendu zavřená a kostel Nejsv. Trojice ve Valašském Meziříčí je přístupný zdarma, takže se sleva týká pouze zámků. Na Vsetíně a ve Valašském Meziříčí budou na Den Zlínského kraje otevřeny od 9 do 17 hodin. V Lešné u Valašského Meziříčí pouze od 15 do 17 hodin z důvodu konání svatebních obřadů.

Zámek Vsetín

Na zámku Vsetín si můžete prohlédnout rozsáhlou expozici o Valašsku i dvojici výstav Jak se do lesa volá a František Petrák: Svět v obrazech. Rozhodně nevynechejte ani Templářský sklípek s rytířskou hernou nebo vyhlídku z 60 metrů vysoké věže, na kterou vystoupáte skrz stálou přírodovědnou expozici. Všechny návštěvnické prostory jsou protkány řadou interaktivit pro děti i dospělé.

Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí

Nově rekonstruovaný empírový zámek láká na moderní multimediální expozici Člověk v krajině, krajina v lidech (viz foto). Kromě toho Vás čekají tři zajímavé výstavy Poklady východní Moravy, 50 let CHKO Beskydy a Preparátorské úlety. Děti si užijí zábavu v zámecké herně a na závěr návštěvy si můžete dát sladkou tečku ve zdejší stylové kavárně. Sleva 25 procent se vztahuje i na další z cyklu oblíbených besed nad starými fotografiemi města Jičínská ulice objektivem času, která začíná v 17 hodin.

Zámek Lešná u Valašského Meziříčí

Hlavním lákadlem zámku Lešná u Valašského Meziříčí jsou unikátní historické interiéry a rozsáhlý zámecký park, který s přicházejícím podzimem začíná hýřit barvami. Určitě si prohlédněte i hlavní výstavu Karpatské roubenky o bydlení na Valašsku za dob našich předků či stálou expozici bankovek z celého světa. Také lešenský zámek zájem disponuje hernou pro děti.

Na návštěvu muzea pozvala i krajská radní pro kulturu a školství Zuzana Fišerová. „Hlavní program Dne Zlínského kraje sice proběhne v sobotu 23. září v okolí Baťova mrakodrapu ve Zlíně, my jsme ale velmi rádi, že se k oslavě připojují i naše organizace po celém kraji. Pobočky Muzea regionu Valašsko stojí rozhodně za návštěvu a já ji všem vřele doporučuji,“ vzkázala Fišerová. Další podrobnosti o programu muzea najdete na www.muzeumvalassko.cz a Facebooku nebo Instagramu @muzeumregionuvalassko. Více o Dnu Zlínského kraje se dozvíte na denzk.cz.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko