Muzeum vystavuje bankovky z celého světa
Muzeum vystavuje bankovky z celého světa
foto: Muzeum regionu Valašsko

Valašsko – Unikátní kolekci papírových platidel, kterými se platilo či stále platí v různých koutech naší planety, si můžete prohlédnout v pobočkách Muzea regionu Valašsko. Na zámku Vsetín jsou k vidění bankovky evropské, v Lešné u Valašského Meziříčí exponáty z ostatních kontinentů. Všechny pochází z bohaté sbírky známého vsetínského cestovatele Libora Bureše (na snímku).

Zámek Vsetín – Evropské bankovky

Expozice s podtitulem od Marky k Euru obsahuje 408 bankovek z 58 evropských zemí. „Všechny pochází z 20. a 21. století a představují výběr stále používaných i dnes již neplatných státních měn, které postupně zanikaly s přijetím Eura. To bylo ve státech Evropské unie zavedeno do oběhu 1. ledna 2002,“ uvedl kurátor a historik Muzea regionu Valašsko Pavel Mašláň. Evropské bankovky si můžete prohlédnout v 1. patře vsetínského zámku každý den kromě pondělí, vždy od 9 do 17 hodin. Při návštěvě rozhodně nevynechejte ani rozsáhlou stálou expozici o Valašsku, zajímavé výstavy (Kralice a výšivka z Rožnovska, Malba / sklo / design a Byl jednou jeden kůň) či další návštěvnické atrakce jako je Templářský sklípek s rytířskou hernou či vyhlídku z 60m vysoké zámecké věže.

Zámek Lešná u Valašského Meziříčí – Bankovky z celého světa

Evropské bankovky nahradily v zámku Vsetín expozici Bankovky z celého světa, kterou Muzeum regionu Valašsko přestěhovalo do zámku Lešná u Valašského Meziříčí. K vidění je 392 bankovek z mimoevropských států, zejména z Asie, dále pak Afriky a Ameriky. I v tomto případě platí, že bankovky pochází z 20. a 21. století a některými se platilo i v dnes už neexistujících zemích a bývalých evropských koloniích. Zámek Lešná je otevřen každý den kromě pondělí, vždy od 9 do 17 hodin. Letošní hlavní výstava nese název Až přiletí čáp a nabízí rozsáhlou kolekci historických kočárku z 19. a 20. století. Rozhodně nevynechejte komentovanou prohlídku zdejších historických interiérů a procházku zámeckým parkem, ve kterém už kvetou rododendrony a další vzácné rostliny.

Sběratel Libor Bureš

Sběratelství papírových platidel se nazývá notafilie a dělí se na různé směry. „Někdo sbírá jen určitou zemi nebo oblast, někdo jen současné státy či bankovky s konkrétními motivy, jako třeba státníky, známé osobnosti, mapy a podobně. Libor Bureš se zaměřuje na bankovky vedené ve světovém katalogu Krause, který eviduje zhruba 290 zemí a území. Jeho sbírka zahrnuje zatím 239 zemí a my jsme moc rádi, že část z nich můžeme představit v rámci našich expozic,“ doplnil Mašláň. Další podobnosti najdete na www.muzeumvalassko.cz nebo Facebooku a Instagramu @muzeumregionuvalassko.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko