Muzeum regionu Valašsko otevírá zámecký park v Lešné a Hvězdárnu Vsetín
Muzeum regionu Valašsko otevírá zámecký park v Lešné a Hvězdárnu Vsetín
foto: MRV

Valašsko - Máme pro Vás skvělou zprávu! Muzeum regionu Valašsko po bezmála dvou měsících povinné „karantény“ otevře první část svých provozů. Lidé mohou od pondělí 11. května do zámeckého parku v Lešné u Val. Meziříčí a Hvězdárny Vsetín. Zámky Vsetín a Lešná přijdou na řadu po skončení stavu nouze.
   Druhý nejcennější park na celé severní Moravě momentálně připomíná úžasnou zahradu plnou barev a vůní. Hlavním lákadlem jsou kvetoucí vzácné azalky a rododendrony, k vidění je toho ale mnohem víc. Přijďte si užít příjemnou procházku a relax. Park zámku Lešná u Valašského Meziříčí je otevřen každý den od 8 do 18 hodin.
   Od pondělí 11. května bude znovuotevřena i Hvězdárna Vsetín. V pracovních dnech (od 9 do 15 hod.) si lze prohlédnout zdejší kopuli s dalekohledy a další zázemí hvězdárny, včetně meteorologické stanice. Za příznivých podmínek je součástí exkurze i pozorování Slunce. Každý pátek (od 21 do 23 hodin) probíhají Večerní astronomická pozorování. Květnové obloze vévodí tři nápadné hvězdy Jarního trojúhelníku – Regulus ze souhvězdí Lva, Spica z Panny a Arcturus z Pastýře. Upozorňujeme, že pro pozorování musí být vhodné podmínky. Informaci o případném zrušení akce najdete na Facebooku Muzeum regionu Valašsko.
   Vládní usnesení prozatím neumožňuje prohlídky zámků, takže Muzeum regionu Valašsko musí s otevřením dvou svých nejnavštěvovanějších objektů (zámek Kinských ve Valašském Meziříčí je uzavřen z důvodu rekonstrukce) počkat. Podle předpokladů by měl den D pro zámky Vsetín a Lešná u Valašského Meziříčí nastat 25. května. Situace se ale v dnešní době rychle mění, a tak znovuotevření může přijít i dříve. Doporučujeme proto sledovat stránky www.muzeumvalassko. cz.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.