Muzeum připomene vsetínskou legendu B. A. G.
Muzeum připomene vsetínskou legendu B. A. G.
foto: Muzeum regionu Valašsko

Vsetín – Ohlédnutí za desetiletou historií legendární vsetínské sklárny nabídne výroční výstava s názvem B. A. G. – Bohemia Art Glass, kterou připravilo Muzeum regionu Valašsko na zámku Vsetín. K vidění bude výběr z tehdejší designové produkce, unikátní fotografie a redesign výrobků od studentů sklářské školy ve Valašském Meziříčí. Vernisáž proběhne v neděli 12. června od 15 hodin.

Výstava se koná u příležitosti dvou výročí sklárny – 30 let od založení a 20 let od jejího zrušení. Progresivní sklářskou huť vybudovaly na vsetínských Bobrkách společnosti Glass Service a Deza. Sklářské výrobky nesly ochrannou známku Bohemia Art Glass. V roce 1998 sklárnu odkoupila italská firma a přejmenovala ji na Barovier and Toso Czech Republic. Výroba pak byla ukončena v roce 2002. „Sklárna po celou dobu spolupracovala s renomovanými designéry a sklářskými mistry. V rámci malosériové ruční výroby se zhotovovalo originální foukané a hutně tvarované užitkové sklo. Díky mimořádně kreativní atmosféře vznikaly vedle oficiální produkce i originální ateliérové sklo,“ uvedla kurátorka výstavy Olga Méhešová (na snímku).

Muzeum v rámci výstavy B. A. G. – Bohemia Art Glass představí nejen samotné výrobky sklárny, ale i fotografie od Zlatuše Müller a Aleše Mynáře. „Součástí výstavy jsou také ukázky současného redesignu výrobků B. A. G. od studentů Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské Valašské Meziříčí či návrhy uměleckého skla od pedagoga této školy Josefa Divína. Prohlédnout si budete moci i jediné dochované video zachycující výrobu v této huti,“ doplnila Méhešová.

Výstavu si budete moci prohlédnout od úterý 14. června. Slavnostní zahájení proběhne o dva dny dříve v neděli 12. června od 15 hodin v mramorovém sále zámku. O hudební doprovod se postará známý akordeonista Petr Bazala. Další podrobnosti najdete na www.muzeumvalassko.cz a @muzeumregionuvalassko.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko