Milan Lasica v hereckém nebi. Ve Zlíně ho ocení in memoriam
Milan Lasica v hereckém nebi. Ve Zlíně ho ocení in memoriam
Milan Lasica. foto: Městské divadlo Zlín

Zlínský kraj – V první dekádě září, na samém začátku nové sezóny, měl být opravdovou hvězdou 25. ročníku přehlídky česko-slovenského, v jeho případě československého, festivalu Setkání - Stretnutie. Těšili se diváci, vedení zlínské scény. Setkání neboli stretnutie s takovou osobností by se určitě řadilo mezi zážitky, na které se nezapomíná. Milan Lasica zesnul na jevišti, na to zlínské se s Divadlem Bolka Polívky už k žalu mnohých nedostane.
   Ve zlínském divadle teď má umělecký soubor dovolenou, zpráva o milosrdné smrti barda nejen slovenských jevišť zasáhla ale úplně každého.
   „Vím, že to zní smutně, ale svým způsobem je takový odchod do hereckého nebe nádherný,“ konstatovala v plné práci s přípravou přehlídky šéfka vnějších vztahů zlínského divadla Blanka Kovandová.
„Pan Lasica byl před pár lety patronem našeho česko-slovenského festivalu, toho jsme si hodně vážili, byla to charismatická osobnost, každé setkání s ním bylo obohacující, to je bez diskuse,“ konstatovala.
   Pro Lasicu měli ve Zlíně už na loňské, nakonec neuskutečněné přehlídce připravenu cenu za celoživotní přínos československému divadlu.
   „Chtěli jsme ji samozřejmě s o to větší úctou předat letos, osud ale chtěl jinak. Ocenění rozhodně předáme in memoriam. Teď také hledáme v rámci přehlídky náhradní program za představení, které už bohužel Milan Lasica nesehraje,“ doplnila Kovandová.
   Setkání Stretnutie se ve zlínském divadle uskuteční ve dnech 3. – 8. září. Hlavní festivalový program: https://www.divadlozlin.cz/cs/program/
Jan Čada