Literární soutěž O poklad strýca Juráša zná své vítěze
Literární soutěž O poklad strýca Juráša zná své vítěze
foto: MěÚ Rožnov

Rožnov - Oblastní kolo literární soutěže pro děti „O poklad strýca Juráša“ zná své vítěze. Městská knihovna v Rožnově ocenila mladé literáty za literární tvorbu na téma Já a můj hrdina.
   Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm vyhlásila výsledky oblastního kola literární soutěže O poklad strýca Juráša. „Letošní ročník měl téma ‚Já a můj hrdina‘ a odborná porota hodnotila celkem 124 prací, které odevzdaly děti z devíti rožnovských základních škol. Téma hrdinů a hrdinství je velmi široké, a proto bylo zadání blíže specifikováno do tří podtémat. Děti mohly pozvat svého oblíbeného knižního hrdinu do našeho světa, nebo se naopak vypravit za ním do pohádky a zažít společné dobrodružství. Třetí možnost dávala prostor skutečným hrdinům z našeho okolí, ať už mezi osobami blízkými nebo všeobecně známými a populárními,“ uvedla Jitka Slezáková z rožnovské knihovny.
   Porota ve složení Lukáš Perutka (spisovatel, novinář a vysokoškolský pedagog), Jitka Slezáková (vedoucí dětského oddělení knihovny) a Ilona Kroupová (bývalá knihovnice) hodnotila díla mladých tvůrců ve čtyřech věkových kategoriích. „Zvlášť pak byla hodnocena díla ve formě prózy (90 prací), poezie (17) a komiksu (17),“ vysvětila Jitka Slezáková.
   „Do světa dětských hrdinů budou moci zájemci nahlédnout prostřednictvím elektronické publikace, kterou ze soutěžních prací připravujeme. Některé hrdiny ale můžeme prozradit hned. Například Pipi Dlouhá punčocha se objevuje jak v kategorii nejmladší, tak v nejstarší, podobně i Malý princ, hasiči nebo rodiče,“ doplnila Slezáková.
   Malí výherci byli oceněni z rukou místostarostky města Kristýny Kosové a ředitele knihovny Pavla Zajíce poukázkami na nákup knih, písemným hodnocením porotců a drobnými dárky. Přejme jim hodně štěstí v okresním kole, jehož výsledky budou vyhlášeny ve středu 14. března 2019.
Mgr. Tomáš Gross, tiskový mluvčí MěÚ Rožnov p. R.