Lidé se zdravotním postižením předvedli ve Vsetíně svůj umělecký talent
Lidé se zdravotním postižením předvedli ve Vsetíně svůj umělecký talent
Jedna ze soutěžících si přála zazpívat se zpěvákem, a porotce Martin Filák jí její přání splnil. foto: Jiří Balát

Vsetín – Krajské kolo pěvecké, výtvarné a fotografické soutěže nazvané „Nad oblaky aneb každý může být hvězdou“ se ve středu 20. června uskutečnilo v prostorách vsetínského zámku. Soutěž je určena pro talentované lidi se zdravotním postižením, kteří v ní mohou předvést své umění a talent. Již devátý ročník krajského kola uspořádal Zlínský kraj společně se svojí příspěvkovou organizací Sociální služby Vsetín.
   Záštitu na soutěží převzala Michaela Blahová, radní Zlínského kraje pro oblast sociálních věcí, neziskový sektor a rodinnou politiku. Společně s dalším krajským radním Miroslavem Kašným usedla v porotě a na závěr předala účinkujícím diplomy a dárkové tašky.
   „Jsem velmi ráda, že se tato soutěž koná, neboť přispívá k větší sebedůvěře lidí se zdravotním postižením, stejně jako ke zpestření jejich života. Přínos soutěže vidím také v tom, že pomáhá při sbližování veřejnosti s lidmi se zdravotním postižením,“ uvedla radní Michaela Blahová.
Výsledky krajského kola:
Výtvarná soutěž
1. místo – Marek Ševců – Moje rodná vesnička
2. místo – Miroslav Rožek – Slon s deštníkem
3. místo – Žaneta Ivanová – Vlčí mák - květ
Fotografická soutěž
1. místo – Radek Petráš – Radost z podzimu
2. místo – Lukáš Pekař – Přátelství
3. místo – Petr Šebestík – Radost z podzimu
Pěvecká soutěž
1. místo – David Vladař  (Miroslav Žbirka – Biely kvet)
2. místo – skupina Tabák (Michal David – Pár přátel)
3. místo – Renata Vaníčková (Ewa Farna – Zapadlej krám), Olga Kroščenová (Jakub Smolík – Říkej mi táto), Rostislav Kubelka (Pavel Novák – Pihovatá dívka), Vratislav Pobořil (Waldemar Matuška – Schody do nebe), Petr Pechal (Dareband – Na zdraví Valaši)
   První dva z každé kategorie budou Zlínský kraj reprezentovat v celostátním kole soutěže, které se uskuteční na podzim v Olomouci. Celostátní soutěž zaštiťují známé osobnosti, jako jsou zpěvačka Monika Absolonová, Miss ČR Monika Žídková, herec Alen Bastien nebo sochař a malíř Kurt Gebauer. Kmotrou celého projektu je Kateřina Kornová.
Bc. Jan Vandík, Krajský úřad Zlínského kraje