Letní filmová škola uvede ve světové premiéře poslední film Jana Švankmajera
Letní filmová škola uvede ve světové premiéře poslední film Jana Švankmajera
foto: LFŠ

Zlínský kraj – 48. ročník Letní filmové školy se kvapem blíží. Po již dříve oznámené premiéře dokumentu Olgy Sommerové o Michaelu Kocábovi, která letošní festival zahájí, oznámili organizátoři další světovou premiéru - vůbec poprvé zde bude k vidění Kunstkamera Jana Švankmajera.
Ve světové premiéře uvede festival kromě dokumentu Olgy Sommerové Kocáb – rocker versus politik i poslední film Jana Švankmajera Kunstkamera, ve kterém režisér otevírá dveře své kunstkomory na zámku Horní Staňkov a za doprovodu hudby Antonia Vivaldiho zve na procházku prostorem vlastní inspirace. Snímek uvede dvorní producent Jana Švankmajera Jaromír Kallista.

Také letos přijedou na Filmovku zajímaví filmová hosté, kteří uvedou české novinky.

„Režisérka Beata Parkanová a herec Martin Finger, čerstvě ocenění z festivalu v Karlových Varech, představí divákům v Uherském Hradišti dobové rodinné drama Slovo, které pojednává o dvojici manželů, jimž se na konci 60. let rozpadne všechno, co doposud budovali. Šimon Holý uvede dva své filmy – v předpremiéře novinku A pak přišla láska…, ve které zpracovává témata ženství, mateřství a ezoteriky, a společně s Alenou Dolákovou i svoji prvotinu Zrcadla ve tmě. Režisér Jiří Havelka přiveze na Letní filmovou školu dokudrama Očitý svědek,“ uvedla tisková mluvčí LFŠ Lenka Horáková.

Pošesté na Letní filmové škole budou moci v rámci sekce LFŠ uvádí diváci zvolit film, který po festivalu vstoupí do širší distribuce.

„Letos budou o pozornost diváků bojovat další tři pozoruhodné tituly: dánská hořká komedie o bývalé královně krásy Miss Viborg, drama o rozvedené matce Na plný úvazek, oceněné na festivalu v Benátkách, a do třetice v Cannes i na Evropských filmových cenách bodující rakousko-německý film Velká svoboda, v níž Franz Rogowski exceluje v roli muže, jenž kvůli své homosexualitě přišel o svobodu pohybu, ne však o svobodu milovat,“ pokračovala Horáková.

Na webových stránkách Letní filmové školy je již zveřejněn program po jednotlivých dnech i sekcích, které se letos budou věnovat například španělskému géniovi Luisi Bunuelovi, Britské nové vlně, japonskému režiséru Šindžimu Sómaiovi, portugalské kinematografii, novinkám z Česka, Slovenska, Polska i východní Evropy.

Odborný program LFŠ letos představí zcela nový koncept nazvaný Nová realita.

„V rámci odborného programu uvedeme zbrusu novou sekci s názvem Nová realita, kdy vám každý den představíme projekty či témata, které otevřely či otevírají úplně nové možnosti fungování naší společnosti směrem k větší lidskosti, harmonii s přírodou, vyrovnaným vztahům a zodpovědnosti za vše, co tvoříme i co se učíme. Diskutovat s vámi budou zajímavé osobnosti z oblasti kultury, sociálních služeb, práva, zdravotnictví, školství či zemědělství a představí vám své zajímavé projekty,“ říká ředitelka LFŠ Radana Korená.

Festival se koná od 29. července do 4. srpna.

Kateřina Nosková