Letní dobrodružství v muzeu – poslední šance
Letní dobrodružství v muzeu – poslední šance
foto: MRV

Vsetín, Lešná - Už jen do neděle 30. srpna můžete vyzkoušet velký prázdninový hit Muzea regionu Valašsko s názvem Letní dobrodružství v muzeu. Přijďte pátrat po pokladu, jenž se skrývá v zámcích Vsetín a Lešná a na vsetínské hvězdárně.
   Jedná se o klasickou pátrací hru, během níž řešíte úkoly a hledáte indicie, které vás nakonec dovedou k vytouženému cíli. Užijete si společnou zábavu a zároveň se dozvíte spoustu zajímavostí.
V zámku Lešná u Val. Meziříčí (otevřeno denně mimo pondělí od 9 do 17 hod.) hledači pokladů prozkoumají historické komnaty zámku, výstavy Barevný svět, Světci pomocníci a Tváře úmluvy CITES a pro indicii budou muset i do přilehlého parku. „ Zámek Lešná je plný šperkovnic, kabinetních skříní a truhlic. Jestli je poklad ukrytý v některé z nich, nejlépe zjistíte, když se ho vydáte sami hledat,“ pozvala koordinátorka akce Kamila Valoušková.
   Na zámku Vsetín (denně mimo pondělí od 9 do 17 hod.) vás Letní dobrodružství v muzeu provede všemi návštěvnickými prostory, od Templářského sklípku v podzemí až po vyhlídku v zámecké věži. Podíváte se do stálých expozic i zdejších zajímavých výstav. Cestou budete postupně nacházet střípky z mozaiky, která vám nakonec ukáže, kde se skrývá „zlatý poklad“.
   Hvězdárna Vsetín jako jediná není otevřena o víkendu (zde můžete hledat poklad ještě v pondělí 31. srpna). Poklad můžete hledat v pracovních dnech od 9 do 15 hodin. Hvězdáři si pro vás připravili otázky z oblasti astronomie a kosmonautiky, při hledání indicií si projdete všechny prostory, včetně kopule s dalekohledy a venkovní meteostanice. V případě vhodných podmínek, a ty během léta většinou bývají, dojde i na pozorování Slunce.
   V Letním dobrodružství můžete získat nejen zajímavé zážitky a poklady, ale i jednu speciální prémii v podobě templářské pamětní mince. Ta je určena pro pátrače, kteří během prázdnin objeví poklad ve všech třech objektech. „Hrací list dostanete vždy na místě a pak už stačí jen důvtip, bystré oko a tužka. Najít poklad určitě nějakou dobu potrvá, doporučujeme proto přijít nejpozději hodinu před zavírací dobou daného objektu,“ doplnila Valoušková. Více na www.muzeumvalassko.cz
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.