Krása paličkovaných krajek v Muzejním a galerijní centru
Krása paličkovaných krajek v Muzejním a galerijní centru

Val. Meziříčí - Muzejní a galerijní centru v zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí připravuje podzimní výstavu zaměřenou na paličkovanou krajku. A to nejen v tradiční, ale také v moderní podobě. Vernisáž se uskuteční ve středu 16. října v 18 hodin. Výstava Byla výsadou králů, dodnes je skvostem zaujme místo ve druhém patře potrvá do 24. listopadu.
   Paličkovaná krajka v historické i moderní podobě. Paličkovaná krajka už dávno není jen součástí oděvu nebo dečkou na sekretáři. Stala se také výtvarným objektem, který umožňuje krajkářce vyjádřit své pocity a názory. Krajkářka vkládá do návrhu a zaplete do nití své vidění světa, o čem přemýšlí, co cítí. Krajka dokáže emoce vstřebat, dokáže předat radost i smutek, je do jisté míry i léčivá. Výstava nabízí krátký exkurz do historie českého krajkářství a krajkářského školství. Představuje výběr z díla významných krajkářských osobností, jejich žáků a řady současných krajkářek. Exponáty nabídnou návštěvníkům svou výtvarnou i technickou složku, v krajce se snoubí řemeslo s výtvarným projevem, dekorativní i užitná funkce.
   V rámci výstavy se v říjnu uskuteční také několik doprovodných programů s ukázkou paličkování. A to v sobotu 19. října, ve čtvrtek 24. října a v sobotu 26. října. Na pondělí 28. října je naplánováno Setkání krajkářek a společné paličkování.
   Výstava je přístupná ve všední den mimo pondělí mezi 9. a 17. hodinou a o víkendu mezi 13. a 17. hodinou. Více informací na stránkách Muzejního a galerijního centra www.magc.cz.
Ondřej Smolka, PR Manager KZ VM p.o.