Koncert v Trojici vzdá hold J. N. Poláškovi
Koncert v Trojici vzdá hold J. N. Poláškovi
foto: Muzeum regionu Valašsko

Val. Meziříčí – Proslulý Kvartet G dur bude stěžejním bodem dopoledního matiné k výročí narození skladatele a pedagoga Jana Nepomuka Poláška, které proběhne v neděli 21. května od 10:30 hod. v nově otevřeném kostele Nejsv. Trojice ve Valašském Meziříčí. Muzeum regionu Valašsko upozorňuje, že kvůli přípravám a samotnému koncertu bude kostel pro běžnou veřejnost celý víkend uzavřen. Okolní park s naučnou stezkou zůstane v provozu.

Komponovaný program s názvem Jan Nepomuk Polášek „150“ uzavře letošní oslavy jubilejního výročí narození J. N. Poláška i 15. ročník mezinárodního Cimbalfestu, který startuje dnes (čtvrtek 17. května) ve Valašském Meziříčí.

V rámci programu v kostele Nejsv. Trojice vystoupí smyčcové kvarteto studentů HAMU, dívčí pěvecký sbor Ars voce, Mužský pěvecký sbor Beseda a klavíristka Aneta Osiková. Kromě jiného se mohou návštěvníci těšit i na proslulý Poláškův kvartet G dur, který naposled veřejně zazněl v roce 1907. Součástí matiné bude také slavnostní křest monografie Jan Nepomuk Polášek (1873–1956). Život a dílo, jejímž autorem je Jan Chumchal. „Přijměte naše pozvání na tuto mimořádnou kulturní událost, která uzavře letošní mezinárodní festival cimbálu a zároveň bude i jakýmsi slavnostním zahájením letošní sezony kulturních programů ve znovuotevřeném kostele Nejsvětější Trojice,“ pozvala kurátorka pořadu Ludmila Brousilová z Muzea regionu Valašsko.

Vstupné je 100 Kč na osobu. Předprodej vstupenek probíhá na pokladně zámku Kinských ve Valašském Meziříčí, který je otevřen každý den od 9 do 17 hodin. Případný doprodej bude na místě před začátkem akce. „Po dohodě s vystupujícími jsme se rozhodli kostel na celý víkend uzavřít běžným návštěvníkům, aby bylo možno v klidu zkoušet a připravit vše potřebné. Park zůstane otevřen v běžném provozu vždy od 10 do 18 hodin. Děkujeme za pochopení,“ upozornila Brousilová. Další podrobnosti najdete na www.muzeumvalassko.cz a www.cimbalfest.eu.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko