Kam za kulturou v kraji: Žhavý víkend ve znamení revivalů
Kam za kulturou v kraji:  Žhavý víkend ve znamení revivalů
foto: Archiv Brodfest

Zlínský kraj - Přemýšlíte, co budete dělat o víkendu? Čekají na vás revivalové festivaly i sportovní akce.
   20. ročník Malířské cesty kolem Soláně představí výstavu obrazů, grafik a tapisérií akademické malířky a grafičky Jiřiny Hartingerové "Fragmenty života". V sobotu 29. června 2019 v 16 hodin ji ve Zvonici Soláň zahájí PhDr. Alena Podzemná. Hudební doprovod na vernisáži budou mít Aneta Ručková a Josef Kratochvíl.
   Největší cyklistickou sportovní akcí v Hostýnských vrších je bezesporu tradiční Bikemaraton Drásal. Ten odstartuje v Holešově 29. června 2019. Jsou připraveny trasy různé délky a náročnosti, ta nejdelší a nejnáročnější Force OBR má délku 177 km. Hlavní trasou závodu je UCI trasa A s délkou 117 km, ta je zařazena do mezinárodního kalendáře jako UCI MTB Marathon series. Nejkratší trasa D, tzv. Family trasa, dlouhá 16 km, je určená široké veřejnosti.
   V Boršicích u Buchlovic zahajují prázdninový program tradičním turistickým pochodem nazvaným Boršická třicítka. Na trasy dlouhé 20, 30 nebo 50 km se můžete vydat pěšky nebo na kole, startuje se v sobotu 29. června od 7 do 9 hodin v areálu letního kina. Mapky s trasami získáte na startu.
   Uherský Brod zažije v sobotu 29. června Brodfest - Noc světových legend v podání předních revival souborů. Autentická show s dokonalými kulisami, kostýmy, efekty a skvělými hudebními výkony přiblíží melodie skupin Nightwish, Queen, Nirvána, Lucie. Akce proběhne na Sokolském stadionu, areál se otevírá v 18 hodin.
   Hity od světových hvězd QUEEN, METALLICA, Iron Maiden či ROLLING STONES zazní v Kroměříži v průběhu Revival Fest. Areál Výstaviště Kroměříž se 29. června promění ve světové pódium, které hostí ty nejzářivější interprety. Program začíná ve 14 hodin vystoupením Kabát revival live, finále před půlnoci obstará Iron Maiden tribute band – Blood Brothes. V případě nepříznivého počasí se můžete schovat a načerpat síly v rozsáhlých přístřešcích až pro pět tisíc návštěvníků. Zdarma bude k dispozici parkoviště s kapacitou dva tisíce míst, v celém areálu bude bezplatná wifi.
   Celé letošní prázdniny, od 29. června až do 31. srpna, bude mezi Kroměříží a Tovačovem jezdit každou letní sobotu zvláštní historický vláček po trati, která se dnes nevyužívá. Tento mimořádný počin má název Hanácké léto na kolejích. Vlaky pojedou z Kroměříže do Tovačova a zpět 4 x denně, jízdní řád a další informace najdete na www.vychodni-morava.cz, stačí zadat do vyhledávače akcí slova „hanácké léto“.
   Další akce najdete v rubrice KULTURA, v akcích na Zlin.cz, nebo na vychodni-morava.cz
Martina Hofrová, zlin.cz