Kam za kulturou v kraji v závěru roku
Kam za kulturou v kraji v závěru roku
foto: Pixabay.com

Zlínský kraj – Loučení s posledními dny tohoto roku okoření koncerty, turistické akce a ohňostroje.
   Do krásné přírody Hostýnských vrchů můžete vyrazit z Rusavy společně s Valašským sborem Portášským. Rusavské desátnictvo zve na silvestrovskou pochůzku okolo Rusavy, sraz je 31. prosince v 10 hodin před obecním úřadem v Rusavě.
   Příjemnou turistickou akcí bude silvestrovský výšlap na Velký Lopeník. Účastníci mají sraz v 10 hodin v obci Lopeník Nad Zvonicí (parkoviště U Hájenky). Délka trasy v jednom směru je 5 km. Občerstvení bude připraveno. Dle pořadatelů se akce nekoná pouze v případě, když budou „padat sekyrky“.
   Věhlasné poutní místo Svatý Hostýn bude 31. prosince v provozu, aby přivítalo účastníky půlnoční mše svaté sloužené v prvních minutách nového roku. Ve večerních hodinách pojedou z Bystřice pod Hostýnem mimořádné autobusy.
   Na Silvestra v 17 hodin rozezní Kino Hvězda v Uherském Hradišti novoroční koncert Berlínské filharmonie s Kirillem Petrenkem a Dianou Damrau. Zazní díla od George Gershwina, Leonarda Bernsteina, Cole Portera a a dalších skladatelů.
   Poslední den letošního roku bude centrum města Vsetína patřit bubenické show a velkému ohňostroji. V 18.30 diváky na terase Domu kultury rozehřeje silvestrovská bubenická show skupiny Wild Stick. Jedinečná formace mladých bubeníků je složená z profesionálních hráčů a studentů konzervatoře. Účastníci budou mít možnost prožít jedinečný bubenický nářez. To vše završí novoroční přání z úst starosty města Vsetína Jiřího Růžičky, který odpočítá odpálení slavnostního ohňostroje, který rozzáří nebe nad Vsetínem v 19 hodin.
   Kroměříž rozzáří v poslední den v roce silvestrovský ohňostroj. Program na Hanáckém náměstí začne v 18 hodin, k tanci a poslechu zahraje Argema. Vstup na akci je zdarma.
   Neopakovatelnou atmosféru se svařákem, polévkou a večerním ohňostrojem má populární Silvestrovský ohňostroj v obci Dřínov na Kroměřížsku. Na místním fotbalovém hřišti bude 31. prosince od 16 hodin připraveno občerstvení, v 17 hodin ozáří krajinu ohňostroj. Pořadatelé žádají o včasný příjezd, aby se zamezilo problémům s parkováním.
   První den v roce 2020 rozzáří tradiční ohňostroj i Vizovice na Zlínsku. Program na Masarykově náměstí začne v 18.50 hodin.
   V Holešově je místem tradičního novoročního ohňostroje zámecká zahrada. V roce 2020 bude odpálen 1. ledna v 17 hodin.
   V Bystřici pod Hostýnem si odpálení novoročního ohňostroje připravili na 18.30 hodin, a sice na Masarykově náměstí.
   Zlín přivítá nový rok tradičním novoročním ohňostrojem na náměstí Práce, u Obchodního domu Zlín. Od 17.20 se lidé se mohou těšit na známou bubenickou kapelu Jumping Drums, o 35 minut později se primátor Zlína ujme novoročního proslovu a v 18 hodin vypukne samotný ohňostroj. Akce si vyžádá omezení v dopravě.
Martina Hofrová