Kam tento týden v regionu: Svatý Václav v Napajedlích, ZOO slaví 70 let, jablka na Soláni
Kam tento týden v regionu:  Svatý Václav v Napajedlích, ZOO slaví 70 let, jablka na Soláni
foto: MěÚ Valašské Meziříčí

Zlínský kraj – Svatováclavské slavnosti. To je ústřední téma řady akcí, které si můžete užít v tomto týdnu ve Zlínském kraji. Velké oslavy však chystá také zlínská ZOO Lešná.
   Nevíte si rady, jaká obuv je vhodná pro konkrétní druh sportu a chtěli byste poradit, jak správně běhat? Poradíme vám kondiční trenér Bob Komín, který se tomuto tématu bude věnovat ve středu 26. září v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně. Zde se uskuteční populární akce Běh s knihovnou. „Při se dozvíte nejenom něco nového, ale můžete si vyzkoušet, která bota je ta pravá pro vás, a samozřejmě si zaběhat,“ upřesnil Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.
   Kroměřížský Klub Starý Pivovar bude ve čtvrtek 27. září hostit oblíbenou kapelu Buty. Její koncert začne v 19.00.
   Nadcházející prodloužený víkend bude zasvěcen oslavám svatého Václava. Bohatý program připravilo ve sváteční den město Hulín, který pořádá oblíbené Svatováclavské hody. Nechybí řada vystoupení, mše v kostele sv. Václava i jarmark. Ten můžete v pátek navštívit také v Luhačovicích, kde můžete zakoupit jak tradiční výrobky, tak i různé dobroty. Sobota bude patřit již 19. ročníků Svatováclavských slavností v Napajedlích, tentokrát s podtitulem Páni a poddaní. Celodenní program začne již v osm ráno a končí tradičním průvodem se svatým Václavem v čele. Od 28. do 30. září se uskuteční IX. Svatováclavská pěší pouť z Velehradu na sv. Hostýn. Přihlášky přijímá Matice Velehradská info@velehradinfo.cz.
   Velké oslavy plánuje od pátku 28. do neděle 30. září Zoo Zlín-Lešná. Ta slaví již 70 let své existence. „Děti se mohou těšit na kouzelníky, hudební vystoupení, žongléry a bublinovou show. Proběhnou křtiny australského ptáka kasuára a připraveny budou také prohlídky běžně nepřístupných prostor zámku Lešná. V zahradě zahraje skupina Fleret,“ sdělil dále Urbanovský.
  Sobotní den provoněný jablky a jablečnými dobrotami slibuje Zvonice na Soláni na Vsetínsku, která v sobotu pořádá Jablíčkové odpoledne. Ochutnat můžete mnohé dobroty, od štrůdlu až po kalvados.
Zámek Lešná u Valašského Meziříčí zve v sobotu na přednášku a procházku za houbami v parku. Akce se uskuteční od 15.00 do 16.30.
   V neděli 30. září si od 16.30 můžete vyslechnout v Bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě Varhanní koncert v podání Ludmily Dvořákové. Vstupné je dobrovolné.
Šárka Šarmanová, Zlin.cz
Archiv ZOO Zlín