Jan Saudek na návštěvě vlastní výstavy ve Slováckém muzeu: Moravanky jsou nejkrásnější holky na světě!
Jan Saudek na návštěvě vlastní výstavy ve Slováckém muzeu: Moravanky jsou nejkrásnější holky na světě!

Zlínský kraj – Mezi svými díly besedoval ve Slováckém muzeu s obdivovateli fotograf Jan Saudek. Do Uherského Hradiště přijel na otočku z Prahy a i v 86 letech prokázal, že je stále energickým mužem.
Jeden z nejlepších žijících světových fotografů Jan Saudek splnil slib, který dal Slováckému muzeu, když se na konci loňského roku nemohl zúčastnit slavnostního zahájení své výstavy. V Uherském Hradišti ale nebyl poprvé.

„Prožil jsem tady jednu ze svých lásek, to už bude takových 65 let. Odpřisáhnu tady jedinou věc – Moravanky jsou nejkrásnější holky na světě! A to jsem byl v celém světě, i v jižní Americe. Holce z Moravy se nic nevyrovná,“ usmíval milovník žen plných tvarů fotograf Jan Saudek.

Uherské Hradiště se stalo místem, kde kromě největší výstavní kolekce poslední doby byly některé autorovy kopie k vidění naposledy. Hned po příjezdu obklopili Jana Saudka jeho příznivci se žádostmi o autogram.

„Věřím, že nebudou tleskat na moje tváře, čili fackovat mě! Věřím svému galeristovi, že z těch obrázků, které jsem mu dal, udělal slušnou výstavu tak, aby to někoho neuráželo,“ uvedl Jan Saudek.

Mnohá vystavená legendární díla z dřívějších dob jsou dnes už pro sběratele nedostupná, protože neexistují jejich negativy.

„Já se úžasně obdivuji ženským, díky nim jsem na světě, díky nim mám několik málo dětí, jenom asi 15 nebo 16. Ale jsou taky lidi, kteří mají třeba 86 dětí. Opravdu, mluvil jsem s takovým náčelníkem! Tak daleko už to nedotáhnu,“ řekl s nadsázkou uznávaný fotograf.

Nejvýznamnější výstavní projekt Slováckého muzea loňského roku mohou milovníci umění navštívit ještě do neděle 6. února.

Vladimír Salčák



Další článek
Zemřel Miroslav Ekart