Insania a První hoře míří do Vrátnice
Insania a První hoře míří do Vrátnice
foto: TKA

Rožnov – Pátek 16. února 2024 - 20:00 - Vrátnice

Insania vznikla roku 1987, po několika koncertech jí byla roku 1988 ze strany brněnské StB zakázána další činnost. Poté chvíli působí pod krycím názvem Skimmed a pod touto hlavičkou v roce 1990 vydává LP New Insanity, jednu z prvních nezávislých desek v Československu. Roku 1992 obnovuje činnost opět pod názvem INSANIA a v novém složení vydává roku 1994 první CD Crossfade, které mělo ohlas i v zahraničí. Kapela dále koncertuje po celé Evropě, vydává se na turné do USA a hraje společně s kapelami jako je Voivod, Nomeansno nebo Killing Joke. Od roku 1991 se datuje její přátelský vztah s Jello Biafrou (ze sanfranciských Dead Kennedys).
Insania je kultem na tuzemské tvrdě alternativní scéně. Za dobu svého působení mj. čtyřikrát převzala cenu Anděl. Naposledy v roce 2023, kdy bylo album GRRRotesky oceněno jako nejlepší rockové album předcházejícího roku.

Insania v novém materiálunavazuje na předchozí album “Na počátku byl spam” a na základ silné metalové rytmiky s výraznou elektro-syntezátorovou stopou dál vrství sarkasmy a ironii. Na GRRRoteskách ale tentokrát zachází ještě dál v nadhledu i sebeironii, jak naznačují např. skladby “Narvi svůj testosteron jinam”, “Ses ztrapnil” nebo “Jedeme peklo”. Koncepce nahrávky si hraje s groteskností dějinných událostí, vizuál je pojatý jako gangsta verze grotesek 20. let 20. století. Název alba i turné „GRRRostesty“ je kombinací dvou emocí: pobavení vs. vztek (komiksové grrr), které se budou vzájemně doplňovat na prknech, co znamenají podsvětí!

První Hoře, zásadní kapela tuzemské alternativy a držitelé ceny Anděl, oslaví 25 let na scéně. Na tomhle speciálním výročním večírku zazní průřez toho nejlepšího ze všech šesti desek a také několik opravdových rarit a překvapení. První Hoře navíc exkluzivně představí nové album „Achtung, Sultan!“ Takovou událost je možné zažít jen jednou za 25 let, tak si ji rozhodně nenechte ujít.

Futuristicky punk-jazzová“ kapela První hoře, jejíž název je odvozen od stejnojmenné povídky spisovatele Franze Kafky, vznikla v roce 1998 na troskách HC/punkových Sleight of Mind z Jičína a punkové Marné snahy ze Semil. Kapela hraje čistě autorskou muziku, autorem textů je kytarista a zpěvák Milan Urza. Na kontě má již šest alb, mnohá ocenění včetně ceny Anděl a stovky festivalů a úspěšných klubových koncertů. Zkuste se ponořit do jejího specifického, tajemného, absurdního, krutého i něžného světa bláznů, pierotů a blouznivců...

Vstupné : předprodej 250 Kč, v den akce a na místě 300 Kč. Předprodej od 9. 1. 2024 v sídle Téčka, v TIC nebo online.

TKA