Hvězdárna Vsetín zve na Noc padajících hvězd
Hvězdárna Vsetín zve na Noc padajících hvězd

Vsetín - Úchvatnou nebeskou show v podání meteorů roje Perseid alias padajících hvězd nabídne mimořádné pozorování, které proběhne v pondělí 12. srpna od 21.30 hodin na Hvězdárně Vsetín. Prostřednictvím zdejších dalekohledů budete moci sledovat i další krásy noční oblohy.
   Perseidy nejsou jediným kometárním meteorickým rojem, určitě jsou ale nejznámějším. Pozorovat je lze od 17. července do 24. srpna. Maximum přichází mezi 11. a 13. srpnem, kdy jich na noční obloze přeletí i několik desítek za hodinu. Hvězdárna Vsetín proto zvolila termín letošního mimořádného pozorování na pondělí 12. srpna. Akce s názvem Noc padajících hvězd proběhne od 21.30 do 23.30 hodin. K dispozici vám budou moderní dalekohledy i odborní pracovníci hvězdárny, kteří pozorování doprovodí zajímavým povídáním. „Budeme sledovat nejen Perseidy ale i meteory z dalších aktivních rojů a také Měsíc či planety Jupiter a Saturn,“ doplnil jeden z hvězdářů Muzea regionu Valašsko Pavel Svozil.
   Akce se uskuteční jen za vhodného počasí. Sledujte Facebook Muzeum regionu Valašsko, kde se nejpozději půl hodiny před plánovaným začátkem dozvíte, jak to aktuálně vypadá. Další informace najdete také na www.muzeumvalassko.cz.
Jiří Koňařík, tiskový mluvčí Muzeum regionu Valašsko, p. o.