Hvězdárna Vsetín slaví 70. narozeniny
Hvězdárna Vsetín slaví 70. narozeniny
foto: MRV

Vsetín - Jubilejní 70. výročí svého založení si v letošním roce připomíná Hvězdárna Vsetín. Objekt patřící pod správu Muzea regionu Valašsko připravuje v rámci oslav hned několik zajímavých akcí a výstav.

Krásy noční oblohy
V úterý 16. června startuje na zámku Vsetín výstava astrofotografií Krásy noční oblohy. Budete si moci prohlédnout úžasné snímky od českých a slovenských astronomů, zachycující známá tělesa Sluneční soustavy i vesmírné objekty vzdálené od nás miliony světelných let. K vidění zde budou až do 26. července.
Slavnosti slunovratu
V pátek 19. června proběhne v areálu hvězdárny vítání léta s názvem Slavnosti slunovratu (viz ilustrační foto). Akce začíná v 18:00 hodin, na programu jsou soutěže a výtvarné aktivity pro děti, astroprojekce, pozorování Slunce a noční oblohy, beseda o bylinkách s Vandou Vrlovou, zapálení svatojánské vatry či posezení u ohně s písničkami a opékáním špekáčků. Podložky na sezení a dobroty na opékání s sebou. Další občerstvení je zajištěno.
Prázdninové akce
Další akce v rámci oslav výročí hvězdárny budou následovat během letních prázdnin: 1. 7. – 30. 8. Letní dobrodružství v muzeu, 18. 7. (9:00–23:30 hodin) Den otevřených dveří, 12. 8. (21:30–23:30 hodin) Noc padajících hvězd, 24.–28. 8. Badatelské prázdniny, 29. srpna (21:00–23:00 hodin) Setkání Měsíce s Jupiterem a Saturnem.
Hlavní oslava bude v září
Oficiální slavnost k 70. narozeninám hvězdárny plánuje Muzeum regionu Valašsko na sobotu 19. září. Program se ještě dolaďuje, najdete ho stejně jako další informace o dění na hvězdárně a dalších pobočkách Muzea regionu Valašsko na stránkách www.muzeumvalassko.cz.
Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzeum regionu Valašsko, p. o.