Hotovo! Zámek Kinských opět přivítá návštěvníky. Oprava přišla na skoro 120 milionu korun
Hotovo! Zámek Kinských opět přivítá návštěvníky. Oprava přišla na skoro 120 milionu korun
foto: MěÚ Valašské Meziříčí

Val. Meziříčí – Ve Valašském Meziříčí po třech letech končí rozsáhlá rekonstrukce zámku Kinských. Památka ve správě Muzea regionu Valašsko otevře brány veřejnosti v pátek 11. března. Návštěvníci se mohou těšit na zajímavé výstavy, zbrusu novou multimediální expozici, doprovodné akce a oblíbené vzdělávací programy.

Empírový zámek z 19. století kompletní rekonstrukci nutně potřeboval. „Byl už ve špatném technickém stavu a to i vlivem nešťastného způsobu oprav, které tady proběhly ve druhé polovině uplynulého století. Zastaralé a technicky přežité byly také instalované technologie a vybavení,“ sdělila Zuzana Fišerová, radní pro kulturu a školství Zlínského kraje, který je zřizovatelem muzea a majitelem zámku.

Rozsáhlá rekonstrukce, která je největší investiční akcí v historii muzea, odstartovala začátkem roku 2019. Objekt prošel řadou větších či menších úprav. K nejdůležitějším patřilo odstranění vlhkosti v přízemí a také kompletní výměna elektroinstalace, která nyní bude muset zvládnout i řadu multimediálních „vychytávek“ v nové stálé expozici. Zámek byl rovněž vybaven moderními depozitáři s ideálními podmínkami pro uložení zhruba 600 tisíc sbírkových předmětů, o které zdejší pobočka muzea pečuje. A dočkal se i nového výtahu. „To byl docela oříšek, jak po stránce ochrany památky, tak i stavební. Jsme rádi, že prostory v patře teď budou dostupné i návštěvníkům se zdravotním hendikepem. Navíc výtah umožňuje pohodlnou a bezpečnou manipulaci se sbírkami, protože část nových depozitářů je nyní umístěna v podkroví,“ uvedl ředitel Muzea regionu Valašsko Tomáš Vitásek. Stavební část rekonstrukce byla dokončena loni v květnu a následně proběhlo stěhování sbírkových předmětů z dočasného azylu do nových depozitářů. Poslední měsíce patřily instalaci stálé expozice a zahajovacích výstav i posledním úpravám. Nyní už je vše hotovo a zámek je připraven přivítat první návštěvníky. Den D je naplánován na pátek 11. března.

Na příchozí čekají nové výstavní prostory, místnosti pro edukaci, herny či sál pro kulturní vystoupení. Velkou obměnou prošla i oblíbená muzejní kavárna a nově přibylo například zázemí pro maminky s dětmi. Samostatnou kapitolou je pak nová stálá expozice Člověk v krajině, krajina v lidech, která by měla být hlavním tahákem opraveného zámku. Muzeum regionu Valašsko opustilo zastaralou koncepci a pustilo se do zcela nového pojetí výstavnictví, jež bude mít potenciál přilákat širší spektrum návštěvníků. „Chceme lidem nabídnout nejen poznání, ale i zábavu a příjemný zážitek. Stálá expozice přibližuje historii regionu z pohledu různých oborů lidského vědění zasazených do kontextu vzájemného působení člověka a okolní přírody. Využívá moderní technologie tak, jak očekává návštěvník muzea ve 21. století,“ vysvětlila kurátorka expozice Ivana Spitzer Ostřanská.

Cena rekonstrukce zámku Kinských ve Valašském Meziříčí činí 118,7 milionu korun. Z toho 72,7 milionu korun kryje evropská dotace z programu IROP, 41,7 milionu zaplatí Zlínský kraj a muzeum se podílí částkou 4,2 milionu korun. „Byla to po všech stránkách velmi náročná akce a já bych chtěla poděkovat všem, kteří se podíleli na její zdárné realizaci. Návštěvníkům přeji, aby si odsud odnášeli jen samé příjemné zážitky a našli zde nejen zábavu, ale i zajímavé poznatky o historii i současnosti našeho regionu,“ dodala na závěr Fišerová. Další podrobnosti na www.muzeumvalassko.cz.

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko