Gobelíny z Valmezu zdobí Muzeum moderního umění v Olomouci
Gobelíny z Valmezu zdobí Muzeum moderního umění v Olomouci
foto: MěÚ Valašské Meziříčí

Val. Meziříčí, Olomouc - Ve čtvrtek 28. května proběhla v olomouckém Muzeu moderního umění vernisáž výstavy Umění tapiserie | Dílo a jeho předobraz. Návštěvníkům představuje díla, která během posledních tří dekád vznikla v Moravské gobelínové manufaktuře Valašské Meziříčí. K vidění zde budou až do 27. září.
   „Výstava nabídne návštěvníkům přes čtyřicet tapisérií vytvořených mezi lety 1990 až 2019 podle návrhů předních českých umělců v Moravské gobelínové manufaktuře ve Valašském Meziříčí,“ říká spoluautorka výstavy Simona Jemelková. Návštěvníci se mohou těšit na díla takových výtvarníků, jako jsou Karel Malich, Stanislav Kolíbal, Vladimír Kokolia, Zbyšek Sion, Jiří Načeradský či ředitel gobelínky a spoluautor výstavy Jan Timotej Strýček. „Cílem výstavy je nejen představit moderní tapisérie, ale také ukázat vztah mezi nimi a jejich předlohou. Návštěvníci zde uvidí také nedávno dokončený gobelín dle předlohy Mikuláše Medka s názvem Den a noc. Aktuálně pracujeme na díle od stejného autora Akce vlna, které bude prvním gobelínem nově vznikající galerie moderní tapiserie ve Valašském Meziříčí,“ přiblížil Jan Timotej Strýček.
   Slavnostní vernisáže v olomouckém Muzeu moderního umění se za město Valašské Meziříčí zúčastnila také místostarostka Yvona Wojaczková. „Je úžasné, že jednou z prvních výstav, které mohou návštěvníci olomouckého muzea po nucené přestávce vidět, je právě Umění tapiserie. Díla vznikající v Moravské gobelínové manufaktuře patří k uměleckým skvostům, na něž jsme právem hrdí. Také proto činnost gobelínky aktivně podporujeme a rozhodli jsme se společně realizovat unikátní projekt galerie moderní tapiserie,“ řekla s úsměvem místostarostka Wojaczková. Výstava Umění tapiserie | Dílo a jeho předobraz bude ve výstavním sále Trojlodí Muzea moderního umění v Olomouci k vidění až do 27. září.
Bc. Jakub Mikuš, tiskový mluvčí MěÚ Valašské Meziříčí