Muzea zrušila velké pořady. Nabídnou ale tematické komentované prohlídky, ukázky řemeslné výroby nebo postřehové hry
Muzea zrušila velké pořady. Nabídnou ale  tematické komentované prohlídky, ukázky řemeslné výroby nebo postřehové hry
foto: VMP

Rožnov - Jednotlivá muzea Národního muzea v přírodě musela z důvodů opatření Vlády ČR proti šíření koronaviru omezit pořádání velkých akcí s předpokládanou návštěvností nad tisíc osob. Místo jednodenních pořadů tak všechna muzea připravila oživení svých areálů komentovanými tematickými prohlídkami, ukázkami řemeslné výroby nebo menšími programy.
   Velké pořady a festivaly připravované v jednotlivých muzeích Národního muzea v přírodě pro letní sezonu jsou z důvodu „koronakrize“ zrušeny. Návštěvníci, kteří zavítají do Muzea v přírodě Vysočina, Muzea v přírodě Zubrnice, Hanáckého muzea v přírodě nebo Valašského muzea v přírodě se ale mohou těšit na bohatou nabídku prohlídek, řemeslných ukázek, menších programů a her pro děti i dospělé. „Přinášíme jinou nabídku, než na jakou jsou naši návštěvníci zvyklí. Z obecně známých důvodů jsme museli zrušit řadu programů a zamyslet se, co našim návštěvníkům nabídneme. Naštěstí máme jednak technické možnosti a jednat velmi zdatné kolegy, kteří napříč všemi čtyřmi našimi muzei připravili zajímavou nabídku, která určitě bude stát za návštěvu,“ pozval do muzeí Národního muzea v přírodě jeho generální ředitel Jindřich Ondruš.

Muzeum v přírodě Vysočina nabídne v srpnu komentované prohlídky zaměřené na tradiční stavební techniky, zemědělské stroje, kalendářní obyčej nebo chod domácnosti. „Od začátku prázdnin také nabízíme miniprogramy, které se odehrávají v jednotlivých objektech našeho muzea, a ve kterých se návštěvník dozví zajímavé informace například o bylinkách, léčitelství, stavebních technikách. A spouštět budeme i některé vybrané stroje z našich depozitářů. Součástí nabídky pak budou také ukázky tradičních řemesel – včelařství, perníkářství, zpracování lnu a další,“ uvedla ředitelka Muzea v přírodě Vysočina Magda Křivanová s tím, že muzeum také pokračuje v úspěšném projektu „Veselý Kopec patří dětem a rodičům“.

V Hanáckém muzeu v přírodě zůstává v platnosti pořad Koniny, který proběhne v neděli 23.8. „Zájemce zveme také na zajímavou výstavu O včelách a lidech. A připravujeme také speciální prohlídky pro dětské tábory a od září pro školní skupiny,“ uvedl vedoucí muzea Petr Vodešil.

Muzeum v přírodě Zubrnice nabízí po celé prázdniny rozšíření počtu prohlídek na všech svých okruzích. „K dispozici budeme mít více průvodců a provázet budou také naši zaměstnanci včetně ředitelky. Zaměřit se chceme také na větší nabídku a prodej regionálních výrobků od řemeslníků. Ať už se jedná o dřevěné či keramické výrobky, ovocné marmelády a další,“ popsala nabídku muzea jeho ředitelka Ivana Mikulecká. „Součástí našich letních aktivit bude také oživení světnice pečením koláčků, šrotování, ukázky zpracování vlny a textilu nebo výstava zajímavých předmětů z depozitářů muzea. A úplnou novinkou pak budou komentované prohlídky týkající se například bylinkové zahrádky, muzejních políček nebo naší tyčové chmelnice,“ doplnila Mikulecká s tím, že od července budou v Muzeu v přírodě Zubrnice probíhat také prohlídky zaměřené na dětské návštěvníky.
„A zveme také na výstavy a s nimi spojené vernisáže. Jedná se o výstavu Kouzlo větrných mlýnů nebo výstavu kreseb zachycujících krajinu Českého středohoří,“ uzavřela Ivana Mikulecká.

   Bohatou nabídku letních aktivit a menších programů realizuje také Valašské muzeum v přírodě. „Připravujeme obrovskou škálu aktivit, které budou rozděleny do celého týdne tak, abychom nabídli návštěvníkům něco, co u nás dosud neviděli. Chystáme například komentované tematické prohlídky, kdy budeme ve všední dny i o víkendu nabízet například procházku s Vandou Vrlovou za bylinkami. Jana Tichá připravuje komentovanou prohlídku o sakrálních prvcích v muzeu, především dětem je určena prohlídka S lidovou písničkou Valašskou dědinou nebo čtení pohádek v muzeu,“ uvedl generální ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš. V dalších komentovaných prohlídkách se lidé dozvědí o chovu původních plemen hospodářských zvířat, lidové architektuře nebo osobnostech Valašského Slavína. „Dále připravujeme ukázky řemeslné výroby a běžných činností z domácnosti, jako například zpracování vlny, výroby hraček, bělení prádla, sečení kosou, tkaní na kobercovém stavu, mletí na pohankovém mlýně, lisování oleje a mnohé další. Velmi atraktivní na těchto ukázkách je, že si je mohou všichni návštěvníci sami vyzkoušet,“ vypočítal Jindřich Ondruš.
Zdaleka ne poslední aktivitou pak jsou například pro děti i dospělé připravené postřehové hry, které se budou střídat v areálu Dřevěného městečka a ve stálé expozici Jak jde kroj, tak se stroj, a při kterých návštěvníci všech věkových kategorií mohou vyzkoušet svůj postřeh při hledání předmětů, které do expozic nepatří.
Mgr. Tomáš Gross, tiskový mluvčí, PR, marketing, Národní muzeum v přírodě, příspěvková organizace