Galerie Panský dům vystavuje originální olejomalby z filmu S láskou Vincent
Galerie Panský dům vystavuje originální olejomalby z filmu S láskou Vincent

Zlínský kraj – 65 tisíc obrazů tvoří animovaný film o slavném malíři s názvem S láskou Vincent. Originální olejomalby teď můžete vidět na výstavě v Uherském Brodě.
První celovečerní film malovaný olejem na plátno. Takový je snímek zobrazující život slavného impresionistického malíře Vincenta van Gogha s názvem S láskou Vincent, který získal i evropskou filmovou cenu za nejlepší celovečerní animovaný film od Oscarem oceněných producentů.

„Výstava byla dovezena z polské Wratislavy v rámci projektu Kulturní dědictví UNESCO 2022. Výstava je unikátní tím, že je v České republice vůbec první,“ uvedla dramaturgyně Domu kultury Uherský Brod Taťána Nováková.

Scénář k filmu vznikl na základě 800 dopisů adresovaných van Goghovu bratrovi. Film se skládá z 65 tisíc originálních obrazů malovaných více než 120 umělci z celého světa. Zajímavostí je, že kdyby se všechny obrazy rozložily na plochu, pokryly by celý Londýn.

V Galerii Panský dvůr je nyní k vidění přibližně 30 originálních olejomaleb, které vznikaly právě pro potřeby výroby filmu a které tvůrci považují za nejzdařilejší. K výstavě obrazů jsou připojeny i čtyři samostatné panely nabízející zajímavé informace o filmu, tvůrčí metodě a umělcích.

Výstavu je možné zhlédnout do 21. srpna v běžnou otevírací dobu. V rámci derniéry výstavy proběhne komentovaná prohlídka a představí se polští Goralé s ukázkou tradičního polského folkloru.

Barbora Dojčár