Polská prog-rock-bluesová jízda, tentokrát v čele s legendárními SBB, podruhé atakuje festival Valašský špalíček
Polská prog-rock-bluesová jízda, tentokrát v čele s legendárními SBB, podruhé atakuje festival Valašský špalíček
SBB

Val. Meziříčí - Valašský špalíček – Folk Blues Beat Festival 2019 otvírá „duhý díl“ antologie polského blues. Letos se na třech festivalových pódiích vystřídá osm kapel a sólistů v programu, který vznikl ve spolupráci valašskomeziříčských pořadatelů s vydavatelem hudebního magazínu Twój Blues. Antologie polského blues tentokrát uvede kytaristu a zpěváka Tomka Kruka, mladší kapely Boogie Boys, Hubert Szczęsny & Dharma Bums, Fertile Hump i formaci Blues Junkers, která se v anketě Blues Top stala skupinou roku 2018. Představí také známou formaci Easy Rider, která příští rok oslaví čtyřicítku na hudební scéně, ale nejočekávanější sestavou je legendární trio SBB a proslýchá se, že jejich klávesista a zpěvák Józef Skrzek pro Valašský špalíček chystá i sólový projekt.
   „Naše spolupráce s Andrzejem Matysikem, vydavatelem ´kwartalniku´ Twój Blues, v posledních letech přivedla do Valmezu nejen výborné polské kapely, na které my jsme odsud ´neviděli´, ale představila u nás také americké skupiny a sólisty i pozoruhodně stylové bluesmany z Itálie,“ připomíná dramaturg Valašského špalíčku Karel Prokeš. „Velkou předností polských partnerů z okruhu časopisu Twój Blues je jejich přehled a široký záběr. V tom si výborně rozumíme. Neprosazují tu nějaké destilované blues, ale dobrou hudbu, která třeba jen pocitově stojí na tom bluesovém základě,“ vysvětluje Prokeš, který v posledních letech přetavil alternativní festival Valašský špalíček do retro stylu, jímž na festival přilákal i návštěvníky, kteří už léta hudební přehlídky nenavštěvovali.
   V letech 1969 - 1989 si posluchačská obec v bývalém Československu odnášela z Polského kulturního střediska v Praze a třeba v nedaleké Ostravě rovnou z prodejen Supraphonu desky polských jazzových, jazz-rockových, či rockových kapel, mezi nimiž nechyběla alba skupiny SBB, se stejnými pocity, jako nové úlovky z nelegální burzy, kde se tak říkajíc „načerno“ prodávaly či vyměňovaly desky z kapitalistické ciziny. Skupinu SBB jsme tady navíc mohli vidět i na občasných koncertech.
   „O prvním vystoupení SBB v Praze jsem si v roce 1975 jen četl v Melodii, byl jsem ještě na vojně, ale památný koncert ve skleněném pavilonu olomoucké Flory v následujícím roce jsem pár týdnů po propuštění do civilu stihl a byl to silný zážitek. A ´za rohem´ čekala ještě větší pecka, vystoupení SBB na brněnském Velodromu koncem léta 1977. V konkurenci několika dalších kapel tam hráli snad jen třičtvrtě hodiny, ale jejich koncentrovaný výkon před asi třiceti tisíci diváky v tu chvíli nic nepředčilo,“ potvrzuje dramaturg dojmy řady pamětníků té výjimečné události. V nových poměrech pak SBB hráli i na meziříčském festivalu.
   „V roce 2001 jsem SBB pozval k natáčení televizního pořadu Sešli se… na Valašském špalíčku. Původní bubeník Jerzy Piotrowski v té době žil v USA, v SBB ho nahradil Američan Paul Wertico. Kapela s ním zněla jinak, ale to by tak nevadilo. SBB měli cestou z Budapešti poruchu na autě a do Valmezu dorazili s několikahodinovým zpožděním. Televizní štáb se už chystal k odjezdu a místo záznamu koncertu, který SBB nakonec po půlnoci odehráli, jsme taktak stihli natočit jednu, či dvě písničky, které Józef Skrzek zpíval u piana a krátký rozhovor,“ vypráví organizátor festivalu historky z natáčení.
Když se Piotrowski po dvacetileté pauze před časem k SBB vrátil, začali pořadatelé festivalu připravovat jejich další koncert ve Valmezu. Koncem loňského roku se ukázalo, že oběma stranám vyhovuje termín Valašského špalíčku 2019. „Roli vyjednavače pak převzal Andrzej Matysik z magazinu Twój Blues, vyřešili jsme, co bylo třeba a zůstala tu jen otázka, s čím SBB přijedou. A to se vyjasnilo právě teď, opět díky Andrzejovi. Upozornil nás na vystoupení SBB v Chorzowě, které bylo součástí akce s názvem Vinyl Fest a to rozhodlo,“ uvádí Prokeš. Jeden z nejdůležitějších souborů polské scény, který zároveň představuje významnou kapitolu světového rocku, ve své původní a nejsilnější sestavě (Józef Skrzek, Apostolis Anthimos, Jerzy Piotrowski) před několika dny, ve středu 8. května, na pódiu kulturního centra Chorzów zahrál živou verzi alba Welcome v takové formě, že dramaturg meziříčského festivalu okamžitě požádal o uvedení tohoto programu na Valašském špalíčku.
   „Album Welcome bylo vydáno na jaře 1979 a přímo navazuje na koncertní projekty, které u nás SBB proslavily. Welcome zároveň patří k jejich nejdůležitějším deskám, je to vynikající položka v každé prog -rockové sbírce. A ta hudba v živém provedení zněla stejně naléhavě jako před čtyřiceti lety. Zmíněný Paul Wertico je výborný bubeník, docela dravý muzikant s citem pro jazz, ale Piotrowského návrat nastartoval jeho staré kumpány v úplně jiném režimu. Myslím, že můžeme ze vší odpovědností převzít prohlášení polských kolegů: Přijďte a připravte se, že vás na devadesát minut zavedeme do vinylového světa z roku 1979, kdy jsme byli mladí a hudba nás spojovala,“  zve pamětníky i novou generaci rockových fanoušku zakladatel festivalu Valašský špalíček.
Josef Javůrek