Festival Film a architektura míří do Vsetína
Festival Film a architektura míří do Vsetína

Vsetín – 2. října proběhne ve vsetínském zámku festival Film a architektura. Návštěvníci zhlédnou zdarma snímek Kiruna – překrásný nový svět české-švédské režisérky Grety Stocklassy.
Festival Film a architektura zavítá v prvním říjnovém týdnu do sedmnácti měst. Desátý ročník svým programem zcela naplňuje letošní téma “Spojení”, poukazující na nezastupitelnou roli architektury nejen coby pojítka lidí, míst a kultur, ale také uměleckých a společenských disciplín.
   „Výběr filmů je jako každý rok tím nejaktuálnějším, co za poslední rok vzniklo v zahraničí i u nás. Jedná se o výjimečné snímky, které budou promítány převážně poprvé a pro svou specializaci častokrát i naposledy, “ říká kurátorka programu Karolína Vacková.
   Podobnou situaci jako v Mostě, a to přesun části města kvůli těžbě, zažívá švédská Kiruna. Snímek Kiruna – překrásný nový svět natočila česká režisérka Greta Stocklassa. Co se stane, když se místo, které nás obklopuje, zásadně proměňuje nebo úplně mizí? Film česko-švédské filmařky mapuje osud švédského města Kiruna ležícího za polárním kruhem, jehož identita je zcela spjata s těžbou železné rudy. Její rozmach a nestabilita půdy ale nutí část města zbourat, přesunout a vybudovat o několik kilometrů dál. Film Kiruna – překrásný nový svět přibližuje místní obyvatele a jejich vnímání tohoto mezidobí.
   Festival Film a architektura probíhá v Brně, Břeclavi, Hodoníně, Jeseníku, Karlových Varech, Liberci, Mikulově, Nymburce, Olomouci, Ostravě, Plzni, Praze, Řevnicích, Vratislavicích nad Nisou, Vsetíně, Zlíně i slovenských Piešťanech paralelně se Dnem architektury. Ten láká od 1. do 7. října festival na 300 akcí v osmi desítkách měst a obcí v České republice i na Slovensku. Bohatý a zdarma přístupný program nabízí na výběr z exkurzí do běžně nepřístupných budov, procházek, cyklovyjížděk, výlety vlakem či lodí s odborným výkladem, ale také z přednášek, filmových projekcí, výstav i workshopů. Na začátku října se pod heslem Hurá dovnitř! otevřou veřejnosti běžně nepřístupné budovy.
   V rámci Dne architektury ve Vsetíně proběhne 2. října procházka po architektuře, která připomene architekta Ludvíka Hilgerta a jeho dílo, s architekty Janem a Milanem Chlápkovými a Liborem Sošťákem.
   Spolek Kruh, zakladatel festivalů Den architektury a Film a architektura, čerpá z dvou desítek let zkušeností v oboru a z dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech. Vznikla tak síť, do níž se v průběhu deseti let zapojilo na 180 měst na území České republiky i na Slovensku. Navzdory pandemii se v loňském roce uskutečnilo takřka 400 akcí po celé ČR i na Slovensku, na které zavítalo na 23 000 návštěvníků.

Film a architektura ve Vsetíně
2. 10. Kiruna – překrásný nový svět – zámek Vsetín, vstupné zdarma
Fotografie ke stažení zde: https://bit.ly/Film_a_architektura_2021
YouTube: Kiruna – překrásný nový svět: https://youtu.be/92ZghkxQvsw
Odkazy: filmarchitektura.cz, kruh.info
Pořádá: Kruh
Pod záštitou: Česká komora architektů
Hlavní partner: mmcité a.s.
Za finanční podpory: Ministerstvo kultury ČR, Projekt je realizován s finanční podporou hl. m. Prahy, Nadace české architektury, Městská část Praha 1, SOMFY spol. s r.o, SIPRAL a. s., Francouzský institut v Praze
Hlavní mediální partner: Dolce Vita
Mediální partneři: Architect+, ArtMap, CZECHDESIGN, CINEPUR, CZECHMAG, EARCH, ELLE Decoration, Full Moon Magazne, iUmeni.cz, Kinobox.cz, Noviny & Novinky, Radio 1, Radio Wave, 25fps
Spolupořádá: CHA Architekti
Anna Mašátová, filmarchitektura.cz