Festival Chaverut – Přátelství letos poprvé online
Festival Chaverut – Přátelství letos poprvé online
foto: MěÚ Valašské Meziříčí

Val. Meziříčí – Loni jej přerušil nástup pandemie koronaviru, letos proběhne online. Řeč je o festivalu Chaverut – Přátelství, který je na přelomu února a března tradičně věnován Izraeli. Od neděle 14. února probíhá ve Valašském Meziříčí už jeho 17. ročník.
   Město Valašské Meziříčí pořádá festival pravidelně ve spolupráci s českou pobočkou ICEJ (Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém). „Po zkušenostech z loňského ročníku, kdy jsme museli část programu zcela zrušit, jsme se letos rozhodli přesunout Chaverut netradičně do online prostředí,“ řekla místostarostka Zdislava Odstrčilová. Na programové podobě a zajištění hostů intenzivně pracovala spolu s Jindřichem Kimlerem a Bohdanem Mikuškem, kteří se na realizaci festivalu podílejí od jeho začátku.
  Návštěvníci Chaverutu tentokrát nemusejí nikam chodit, stačí, když zavítají na stránky Kulturního zařízení města Valašského Meziříčí www.kzvalmez.cz a budou mít celý program festivalu jako na dlani. „Program odstartoval v neděli 14. února od 15.30 slavnostním zahájením, na které navázala přednáška bývalého zpravodaje České televize Jakuba Szántó na téma Izrael, země příběhů. Přesně o měsíc později, tedy v neděli 14. března, ve stejný čas proběhne beseda na téma Aktuální situace na Blízkém východě za účasti velvyslance státu Izrael v ČR Daniela Merona a ministra zahraničí ČR Tomáše Petříčka,“ pozval Jan Anlauf, vedoucí Muzejního a galerijního centra v zámku Žerotínů s tím, že 17. ročník festivalu Chaverut – Přátelství nabídne celou řadu zajímavých přednášek, koncert, divadelní představení či promítání filmu.
   „Pokud to epidemická situace a aktuální vládní nařízení dovolí, rádi bychom, aby se alespoň část programu uskutečnila za účasti veřejnosti. Změna programu je samozřejmě vyhrazena, přesto letos věříme, že díky možnosti online přenosů nebudeme muset žádnou z přednášek či vystoupení rušit,“ dodala místostarostka Odstrčilová.
Bc. Jakub Mikuš, tiskový mluvčí MěÚ Valašské Meziříčí