Fanoušky kosmonautiky hvězdárna nezklame
Fanoušky kosmonautiky hvězdárna nezklame
Snímek z předchozího ročníku. foto: archiv Hvězdárny Valašské Meziříčí

Val. Meziříčí - Nesetkají se osobně, nýbrž v kyberprostoru. O tradiční akci však fanoušci vesmírných letů nepřijdou.
   Zhruba půl století patří seminář s názvem Kosmonautika, raketová technika a kosmické technologie, pořádaný Hvězdárnou Valašské Meziříčí, mezi nejvýznamnější domácí oborové události roku. Setkání věnovaná aktuálnímu dění v kosmonautice, raketové technice a kosmických technologiích, přípravě a průběhu vesmírných projektů i výsledkům kosmického výzkumu nemají délkou své tradice v Česku obdobu. Každý rok se jich účastní zájemci z celé republiky, Slovenska a v posledních letech i z Polska.
   Letos poprvé budou špičkoví odborníci přednášet v prázdném sále hvězdárny a publikum je bude sledovat doma přes internet. „Nechtěli jsme příznivce kosmonautiky zklamat. Seminář proběhne 27. a 28. listopadu v omezeném rozsahu, ale v souladu s opatřeními hygieniků. Páteční úvodní přednáška bude rovněž součástí celostátní Noci vědců 2020,“ sděluje ředitel hvězdárny Libor Lenža.
Každý, kdo se k internetovým živým přenosům připojí, si bude moci poslechnout v pátek dvě a v sobotu tři přednášky. Pojednávat budou o 13 věcech, které zachránily posádku Apolla 13, kosmických sondách a jejich objevech v letech 2019–2020 a letošních novinkách v projektu Space X.
   Úvodní i závěrečné vystoupení bude patřit tradičnímu přednášejícímu, Tomáši Přibylovi z Technického muzea v Brně. „Nejprve promluví na téma Kde jsme mohli být, kdyby... aneb Kosmická technika, která nedostala příležitost? Sobotní blok zakončí vyprávěním o lunárním programu sovětského raketového konstruktéra Volodymyra Čelomeje,“ doplňuje Lenža.
   Informace o platformě s odkazem pro připojení na on-line přenos zveřejní valašskomeziříčská hvězdárna s dvoudenním předstihem na svých webových stránkách www.astrovm.cz, v sekci Aktuální program.
Podrobný program semináře Kosmonautika, raketová technika a kosmické technologie 2020:
Pátek 27. listopadu
18.00–19.30 h
KDE JSME MOHLI BÝT, KDYBY... ANEB KOSMICKÁ TECHNIKA, KTERÁ NEDOSTALA PŘÍLEŽITOST?
(Tomáš Přibyl, Technické muzeum v Brně)
19.45–20.45 h
13 VĚCÍ, KTERÉ ZACHRÁNILY APOLLO 13
(Petr Zelený, odborný pracovník Hvězdárny Valašské Meziříčí)
Sobota 28. listopadu
9.00 –10.30 h
KOSMICKÉ SONDY A JEJICH OBJEVY, 2019–2020
(Michal Václavík, Česká kosmická kancelář)
10.45–12.00 h
SPACE X V ROCE 2020
(Dušan Majer, šéfredaktor portálu kosmonautix.cz)
12.10–13.20 h
ČELOMEJŮV LUNÁRNÍ PROGRAM
(Tomáš Přibyl, Technické muzeum v Brně)
Mgr. Josef Beneš