Držitelem ceny PRO AMICIS MUSAE 2021 je Josef Ruszelák
Držitelem ceny PRO AMICIS MUSAE 2021 je Josef Ruszelák
foto: Krajský úřad Zlínského kraje

Zlínský kraj – Cenu PRO AMICIS MUSAE 2021 (Přátelům múz) za rok 2021 obdrží od Zlínského kraje výtvarník Josef Ruszelák. Nominováno bylo devět osobností kulturního života. Přestože krajští radní již rozhodli o udělení ceny, k jejímu samotnému předání, které bylo původně plánováno na konec listopadu, dojde později vzhledem k nepříznivé epidemiologické situaci.

Zlínský kraj uděluje ocenění PRO AMICIS MUSAE od roku 2004 za významný, dlouhodobý a podstatný přínos kulturnímu rozvoji regionu. Cena je spojena s předáním výtvarného symbolu, diplomu i finanční odměny.

„Blahopřeji panu Ruszelákovi i všem nominovaným osobnostem, kterých si nesmírně vážím,“ řekla krajská radní Zuzana Fišerová, zodpovědná za kulturu a školství. „Rozhodování nebylo vůbec lehké a ráda bych vyjádřila všem navrženým velké poděkování za jejich působení v mnoha oborech uměleckých činností, za originální nápady, rozsáhlé kulturní aktivity, tvořivost a hlavně nadšení pro věc,“ dodala Fišerová.

Osobnosti nominované v roce 2021:

prof. Mgr. Jan Gogola, Velehrad – vysokoškolský pedagog, divadelní a televizní dramaturg                                                                                                                                                                                  PhDr. Jiří Langer, CSc., Rožnov pod Radhoštěm – etnograf, popularizátor tradičního stavitelství a architektury
PaedDr. Oldřich Páleníček, Šumice – výtvarník
PhDr. Blanka Rašticová, Uherské Hradiště – historička, popularizátorka památkového fondu
Josef Ruszelák, Zlín – výtvarník
PhDr. Antonín Sobek, Uherské Hradiště – sociolog, filantrop, emeritní ředitel
Jiřina Sousedíková, Vsetín – folklorista
Jana Tomečková, Zlín – herečka
Jan Vančura, Staré Město – folklorista, zpěvák a hudebník.

JOSEF RUSZELÁK se narodil v roce 1938 v Nětčicích (dnes část obce Zdounky). Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu Uherské Hradiště a od roku 1946 žije ve Zlíně. Jeho dílo zahrnuje práci malířskou, grafickou, fotografickou, scénografickou, typografickou, působil i jako ilustrátor, kostýmní výtvarník a kurátor. Celých 35 let pracoval pro Divadlo pracujících, dnešní Městské divadlo Zlín. Od roku 1992 tvoří ve svobodném povolání. Je členem významných uměleckých sdružení, nositelem řady ocenění, jeho díla jsou zastoupena v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně, v Muzeu Kroměřížska, v Moravské galerii v Brně, v Galerii výtvarného umění v Ostravě i v soukromých sbírkách. Josef Ruszelák rovněž vtiskl výtvarnou podobu publikaci „Putování časem Zlínským krajem“, kterou kraj vydal v roce 2010 k 10. výročí svého vzniku.

Soňa Ličková, tisková mluvčí Zlínského kraje